Jan Söderström (Avure Technolgies) & Sofia Lindberg (EKN)

Turboeffekt för tillväxt

Avure Technologies i Västerås tillverkar avancerade högtryckspressar på export. Deras största tillväxtmarknad är Kina och de har nu finansiella möjligheter till expansion.

Företagets högtryckspressar används till allt från att tillverka diamanter till att förbättra materialegenskaperna i gjutgods genom extrema tryck i kombination med värme. Kunderna finns i Asien, Europa och USA och betalar betydande förskott mot en bankgaranti, innan produktionen kan börja.

Växer i Kina

I mars 2013 fick Avure en förskottsbetalning på drygt 7 miljoner dollar från en kinesisk kund. Då kunde EKN gå in och ge banken en motgaranti för 75 procent av det beloppet.

– Den här affären är värd 24 miljoner dollar. Utan garantierna från EKN hade vi inte kunnat verka i Kina. Där har vi nu en tredjedel av vår marknad och det är den som växer mest, säger Jan Söderström. Styrkan i Avures produkter är att det inte finns något annat sätt att åstadkomma de här materialegenskaperna till rimlig kostnad. Framför allt inte om det är större komponenter. Är det stora anläggningar har vi ingen konkurrens. Det finns ingen annan som tillverkar så stora pressar som vi, säger Jan Söderström. Utmaningarna handlar istället om finansiering.

Finansiering ger mer

– Vi är ett litet bolag på en global marknad och vi jobbar med stora projekt på upp till 25 miljoner dollar. Det är inte normalt att bolag av vår storlek jobbar med så stora projekt, säger Jan Söderström.

– Innan EKN hade vi en garantiram på 100 miljoner kronor. Nu har vi flera stora affärer samtidigt och en total garantiram i banken på 360 miljoner kronor. Man kan säga att EKN ger oss turboeffekt när det gäller att finansiera vår tillväxt, säger Jan Söderström.

All tillverkning i Sverige

– Alla våra maskiner byggs här i Västerås och vi har en mängd underleverantörer i regionen. EKN är för mig ett väldigt bra exempel på ett stöd som skapar jobb i Sverige, säger Jan Söderström.


Avure Technologies


Huvudkontor:
Västerås

Bransch:
Tillverkar högtryckspressar som genom extrema tryck ger produkter och ämnen unika materialegenskaper.

Omsättning 2014:
540 miljoner kronor

Marknad:
Nordostasien (Kina, Korea Taiwan), Europa och USA.

Avure Technologies behov

Avures kunder betalar stora belopp i förskott, och kräver därför garantier.

EKN:s lösning

Motgaranti, där EKN delar bankens risk på Avure.

Information om EKN:s motgaranti

Kontakta oss.

http://www.ekn.se/