2011-09-06 Nyhet

Grattis Klättermusen, vinnare av exportpris

EKN gratulerar Klättermusen och Hansoft som tog emot årets ExportHermespris på Världshandelsdagen. För Klättermusen, ett entreprenörsdrivet företag i Åre, har Exportlånet spelat en viktig roll i deras kraftiga exportutveckling.

Den 25 augusti fick Klättermusen, som designar och säljer avancerade friluftskläder från Åre, och Hansoft, som utvecklar och designar mjukvara för dataspelsutvecklare, ta emot priset ExportHermes av handelsminister Ewa Björling.

Priset firar trettio år och delas ut till svenska företag som gjort en framgångsrik exportsatsning. 

Rätt design, rätt folk – och lite galenskap

Årets vinnare fick priset med motiveringen ”djup förståelse för kundens speciella behov och egen teknologi”.

-Designen är väldigt viktig, och att ha rätt medarbetare. Sen måste man ha ett lagom mått galenskap, säger vd och grundare Peter Askulv som svar på vilka Klättermusens framgångsfaktorer är. 

Exportlånet

-Vi är ett typiskt entreprenörsföretag som växer snabbt; alla medel återinvesteras i rörelsen och marknadsföringen. Därför är tillgången på rörelsekapital en avgörande fråga för företagets framgång.

-Exportlånet har varit otroligt viktigt för att få det att fungera, säger Peter Askulv.

Och fungerar gör det – Klättermusens omsättning har gått från 16 miljoner kronor 2006 till att idag ligga på 55 miljoner. Hela 70 procent av omsättningen går på export till Asien, Norge och Tyskland. 

Almi, EKN och Svensk Exportkredit AB står för kapitalförsörjning samt riskhantering och det är Almi som hanterar Exportlånet.

-Exportlånet har haft stor betydelse för Klättermusens tillväxt, säger kundansvarige Kennet Nilsson på Almis kontor i Östersund.

 

Exportlånet är speciellt framtaget för att fler små och medelstora företag ska kunna ge sig ut på den internationella marknaden. Exportlånet kan tas i utländsk valuta och det är en stor fördel eftersom valutarisken då minskar. Med Exportlånet kan upp till 90 procent av företagets totala kapitalbehov finansieras. Exportlånet är ett resultat av samarbetet mellan ALMI, Svensk Exportkredit, EKN, Exportrådet och Swedfund. Varje ansökan behandlas regionalt av ALMI.


Kontaktpersoner

Susanne With
08-7880026

http://www.ekn.se/