Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Först och främst – hur utvecklas den globala ekonomin 2025?

Lena Sellgren:

”Jag tror att vi kommer se en gradvis ökad efterfrågan i den globala ekonomin. Den kommer inte vara stor, men är ändå viktig. Det hänger ihop med att inflationen och räntorna går ned – om Trump inte startar ett handelskrig, vilket jag inte ser som huvudscenario. Däremot kommer han driva en näringslivsvänlig politik som kan lyfta den amerikanska ekonomin. Europa har större utmaningar, som bland annat hänger ihop med problemen i Tyskland och Frankrike som tillsammans står för 50 procent av euroregionens BNP. Tittar vi globalt så är trenden att tillväxttakten långsamt återhämtar sig, men vi är inte riktigt uppe i samma nivåer som före pandemin.”

Stefan Karlsson:

”Jag förväntar mig att den amerikanska ekonomin växer med över två procent under 2025. Samtidigt växer EU bara med något över en procent. I Asien och på andra tillväxtmarknader i Afrika, Mellanöstern och Latinamerika förväntas tillväxten fortsätta på en hög nivå. I Mellanöstern skapar dock situationen i Gaza, Libanon och Syrien en osäkerhetsfaktor, inte minst för de ändrade förutsättningar som nu gäller för Iran. Till detta kommer Donald Trumps vallöften, framför allt de handelstullar han vill införa på amerikansk import.”

Historien visar att tullar och handelshinder bromsar den ekonomiska utvecklingen och leder till lägre tillväxt.

Stefan Karlsson

Stefan Karlsson står framför en stor jordglob med armarna i kors.

På tal om Trump: hur kommer hans presidentskap påverka den globala handeln?

Stefan Karlsson:

”Trumps återkomst gör utvecklingen oförutsägbar. Han har en lång bruttolista över åtgärder, men vad han faktiskt bestämmer sig för att göra – det vet vi inte. Den stora skillnaden mot hans tidigare presidentperiod är att republikanerna kontrollerar både representanthuset och senaten, vilket innebär att bara de mer extrema förslagen kommer stoppas av de mer moderata republikanerna. Dit tror jag inte hans politik i handelsfrågor räknas. Om han bestämmer sig för att införa handelstullar, så blir det så. Sen får vi se på vilka nivåer tullarna landar. Det är inte säkert att de slår hårdast mot oss i Europa, utan kanske fokuserar han mer på Kina. Oavsett visar historien att tullar och handelshinder bromsar den ekonomiska utvecklingen och leder till lägre tillväxt. Det är högst oklart vad som kommer hända, men i grund och botten riskerar de amerikanska åtgärderna att göra det svårare för oss i Europa.”

Lena Sellgren:

”Politiken i USA har naturligtvis stor effekt på den svenska exporten och handelstullarna är ett stort orosmoln. Trump har talat om 60 procent mot Kina och 10–20 procent mot EU, men vad det verkligen blir är svårt att säga. Kommer han till exempel slå till så hårt mot Kina, fast USA behöver kinesiska varor i sina värdekedjor? Kommer USA vara berett att få höga tullar på sina exportvaror i en eventuell motåtgärd från EU? Jag tror att Trump kan få svårt att få igenom allt detta trots att republikanerna kontrollerar både representanthuset och senaten. Det blir säkert någon form av skyddstullar och någon form av motåtgärder. Det kommer säkert ställa till det en del, men jag tror att alla vill undvika ett regelrätt handelskrig. Situationen är oförutsägbar och det kan gå illa, men i bästa fall gör det inte det.”

Vilka andra makrohändelser påverkar den globala ekonomin under året?

Lena Sellgren:

”Det finns en risk att konflikterna i Mellanöstern eskalerar och spiller över på den globala ekonomin. Jag tänker exempelvis på oljepriserna men också på störningar i fraktkedjorna, som kan förlänga leveranstider och driva upp priser. Det finns även geopolitiska brännpunkter, så som risken att Kina genomför en militär operation i Taiwan. Utvecklingen i Ukraina är naturligtvis ett annat exempel. Där hoppas vi på en lösning så att återuppbyggnaden av Ukraina kan börja. Vi på Business Sweden är redan på plats med ett handelskontor i Kiev och har en beredskap för att stötta svenska företag som vill hjälpa till.”

Stefan Karlsson:

”Hur Donald Trump och Europa hanterar kriget i Ukraina kommer ha en avgörande påverkan på säkerhetsläget och ekonomin under 2025. Sen har vi givetvis det pågående kriget i Mellanöstern också, där utvecklingen är svår att förutse och kan förändras snabbt. Inte minst påverkas priserna på energimarknaden av oljeleveranserna från Gulfländerna.”

Även om den kinesiska ekonomin mattas av så är förutsättningarna för tillväxt fortfarande gynnsamma i stora delar av Asien och framför allt i Sydostasien.

Lena Sellgren

Porträttbild på Lena Sellgren

Hur går det då för svensk export under 2025?

Stefan Karlsson:

”Läget är tyvärr kärvt. De senaste åren har vi sett en avtagande trend i tillväxten för svensk varuexport och givet utvecklingen i USA ser utsikterna inte bättre ut för Sverige 2025. Även utan handelstullar pekar allt mot en fortsatt svag utveckling, främst på grund av den svaga konjunkturen i övriga Europa. Närmare 75 procent av den svenska exporten går till europeiska länder och till EU minskade exporten de första nio månaderna 2024 med fyra procent. Tyskland är vår viktigaste handelspartner och när de har det tufft så påverkar det oss. Även till USA minskade exporten under samma period, året som gick, så oaktat de eventuella tullarna tror jag den svenska exporten inte kommer att växa 2025.”

Lena Sellgren:

”Eftersom Europa är den absolut viktigaste marknaden för svensk export så är den europeiska utvecklingen helt avgörande. I Business Swedens kvartalsvisa Exportchefsindex så signalerar företagen en dämpad syn på exportmöjligheterna i nuläget. Vi har en fördröjd lågkonjunktur i Europa. Inflationen och räntorna har gått ned, men det tar tid innan det får full effekt ut i ekonomin. På lite längre sikt är exportcheferna mer optimistiska – och det är jag med. Jag tror att konsumtion och investeringar tar fart en bit in i 2025 och då kan den svenska exporten ta mer fart. När Tyskland kommer i gång så kommer det att finnas fina möjligheter för svenska företag inom infrastruktur. När det gäller den amerikanska marknaden så ska man komma ihåg att om Trump inför tullar så driver det upp inflationen och räntan i USA, vilket ger en starkare dollar. Det kan i sin tur ge svenska företag som säljer i dollar en chans att kompensera för tullarna.”

Var finns möjligheterna för svenska bolag 2025?

Lena Sellgren:

”Även om den kinesiska ekonomin mattas av så är förutsättningarna för tillväxt fortfarande gynnsamma i stora delar av Asien och framför allt i Sydostasien. Där kommer det att finnas en efterfrågan, men jag vill också framhäva att svenska företag har goda möjligheter över hela världen tack vare att vi har en sammansättning i exporten som gör att vi klarar oss väl under de förutsättningar som råder. Svenska företag ligger i framkant inom energi, transport, tillverkning, life science och medicinteknik. Våra kunskaper behövs i den gröna omställningen, men också i försvarssektorn som blir allt större givet situationen i omvärlden. Det skapar en efterfrågan på svenska varor och tjänster globalt. Om man tittar på den senaste statistiken kring den globala exportmarknaden så har Europa faktiskt tagit andelar och är återigen världens största exportregion före Asien. Samtidigt bibehåller svenska företag sin position, vilket är positivt.”

Stefan Karlsson:

”Eftersom relationen mellan Indien och USA var bra under Trumps första presidentperiod så kanske inte Indien blir lika hårt ansatt av tullar som andra marknader. Det kan skapa möjligheter för svenska bolag som redan är aktiva och konkurrenskraftiga på den indiska marknaden. Inom Gulfländerna kan det också finnas möjligheter eftersom det görs stora satsningar som gav en ökad svensk export till området under 2024. Tittar vi på EU så kan utvecklingen gå i två riktningar om Trump inför tullar. Å ena sidan kan handeln inom EU växa och bli ännu viktigare. Å andra sidan kan konkurrensen hårdna eftersom fler bolag vill ha avsättning inom EU. På den amerikanska marknaden har jag svårt att se möjligheter till tillväxt om Trump agerar så som han sagt.”

Mer läsning

Bild på Donald Trump

  • Marknader
  • Världshandel

Kursändring i ameri­kansk poli­tik ger glo­bala konse­kvenser

Donald Trumps återkomst som president skapar osäkerhet i världshandeln, enligt EKN:s chefsekonom Stefan Karlsson.

Kursändring i ameri­kansk poli­tik ger glo­bala konse­kvenser
Ryska flaggan hissad på ett tak.

  • Risk
  • Världshandel

Exporterar du till Ryss­land utan att veta om det?

Så här gör du för att se till att din export inte rundar några sanktioner utan att du vet om det.

Exporterar du till Ryss­land utan att veta om det?
En militär läser på en läsplatta.

  • Trender

Därför är defense tech-boomen en stor export­möjlig­het för Sverige

Defense-tech-boomen öppnar nya möjligheter för svensk export och innovation på den globala marknaden.

Därför är defense tech-boomen en stor export­möjlig­het för Sverige
Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag
ikon - dokument som syns genom förstoringsglas

Garantiguiden

Med hjälp av garantiguiden hittar du rätt garanti oavsett om du är exportör, underleverantör eller bank.

Garantiguiden