Publicerad
- Marknader
- Trender
- Världshandel
3 marknader du inte får missa
Letar du efter tillväxtpotential kan Indonesien, Filippinerna eller Vietnam vara helt rätt marknad för er nästa exportsatsning.
Allt fler svenska företag blickar mot Indonesien, Filippinerna och Vietnam för sina kommande export- eller expansionssatsningar. En hög BNP-tillväxt, en ung befolkning, en pågående urbanisering och den gröna omställningen är några av orsakerna till detta – och vissa branscher kan gynnas särskilt.
Urbanisering skapar behov
Indonesien och Filipinerna har unga befolkningar; 43 respektive 45 procent är under 24 år. I Vietnam är motsvarande andel 37 procent. Allt fler flyttar till städerna och kommer i arbete. Med den utvecklingen följer ökad konsumtion och ett särskilt behov av lösningar som stöttar den pågående urbaniseringen.
– De snabbt växande städerna behöver satsa intensivt på exempelvis bostäder, vattenreningssystem och transportsystem. Den som har åkt buss i Manilla vet att det finns förbättringsmöjligheter för kollektivtrafiken – och tar vi kollektivtrafiken som exempel öppnar det dörren för svenska företag som jobbar med allt från fordon och mjukvarusystem till trafikljus och trafikplanering, säger Johan Fredriksson, landriskanalytiker på EKN.
– På liknande sätt kommer satsningarna som de här länderna gör på hamnar, flygplatser, vägar och sin digitala infrastruktur att innebära en ökad efterfrågan på relevant hårdvara, mjukvara och relevanta tjänster.
Grön omställning på gång
Den gröna omställningen på de här marknaderna är en annan utveckling som kan vara av intresse för svenska exportföretag. Länderna har alla gjort åtaganden i samband med Parisavtalet och för två av dem väntar ett stort arbete med att ställa om till ett mer hållbara energilösningar.
– De senaste 10–15 åren har Indonesien och Filippinerna ökat sin energiproduktion för att underhålla den snabbt växande ekonomin, och de har då ofta använt fossila energislag. Idag utgörs bara 8–11 procent av ländernas energiproduktion av förnybar energi, att jämföra med Vietnam som ligger på 25–50 procent. Det finns alltså stora möjligheter för företag som kan bidra till övergången till förnybar energi eller öka effektiviteten i den befintliga energianvändningen, säger Johan Fredriksson.
Underleverantörer i Vietnam
Enligt Business Sweden har Vietnam de senaste decennierna utvecklats till att bli ett av regionens mest frihandelsvänliga länder. I förhållande till BNP är handelsnivån här den tredje högsta i världen efter Singapore och Hong Kong. 2020 trädde dessutom ett frihandelsavtal mellan Vietnam och EU i kraft, vilket successivt kommer att underlätta handeln.
– Svensk export till Vietnam består främst av teknikprodukter med tonvikt på maskiner och utrustning, läkemedel och sjukvårdsprodukter. Exportnivåerna är blygsamma och det finns gott om tillväxtpotential, i synnerhet med tanke på frihandelsavtalet med EU, säger Emil Akander, regionchef för Södra och Sydöstra Asien på Business Sweden.
Vietnam kan också vara ett särskilt bra val för företag som vill etablera sig som underleverantörer till internationella, vietnamesiska och inte minst svenska bolag.
– Sverige har en lång och god relation till Vietnam och det avspeglas på marknaden. Flera av våra globala företag finns på plats, bland annat ABB, Tetrapak, Ericsson – och H&M, som har butiker här. Att som underleverantör etablera kontakt med de större företagen kan innebära en bra fot in på marknaden, säger Johan Fredriksson.
Genomsnittlig BNP-prognos 2024-2028
Indonesien: 5,0 procent
Filippinerna: 6,2 procent
Vietnam: 6,3 procent
Källa: IMF
Läs mer
- EKN möter
- Exportstöd
Ministern om regeringens plan för att öka exporten
Johan Forssell berättar hur den nya strategin för utrikeshandel ska hjälpa ditt företag att växa utomlands.
Ministern om regeringens plan för att öka exporten
- Marknader
- Trender
- Exportstöd
Analytikernas Asien-tips
Gör du affärer i Kina, Bangladesh, Indien eller Pakistan? I EKN:s landriskanalyser hittar du sådant som är bra att ha koll på för flera asiatiska marknader – här är ett smakprov.
Analytikernas Asien-tips