
Publicerad
- Ekonomi
- Marknader
- Världshandel
90 oerhört viktiga dagar för världshandeln
Den globala ekonomin skakade när Donald Trump införde skyhöga landspecifika tullar – och drog en lättnadens suck när han bara timmar senare pausade dem i nittio dagar. EKN:s chefsekonom Stefan Karlsson analyserar läget i världshandeln.
Tullchocken som skakar världen
Att de senaste veckorna varit turbulenta i världshandeln har nog ingen missat.
Den 5 april införde USA:s president Donald Trump generella tullar på 10 procent på alla varor, från alla länder. Några dagar senare, den 9 april, införde USA även betydligt högre landspecifika tullar för ett nittiotal länder. Att landet som länge varit den fria handelns ledare agerade på ett sätt som direkt motverkar den globala ekonomin skapade både oro och förvirring.
Senare samma dag tog Trump ett halvt steg tillbaka: de landspecifika tullarna pausades i 90 dagar för att ge utrymme för förhandlingar med de berörda länderna. De generella tullarna på 10 procent ligger dock kvar, liksom vissa varuspecifika tullar. Exempelvis beläggs stål- och aluminiumprodukter samt bilar och bildelar med tullar på 25 procent. Samtidigt omfattas Kina fortfarande av amerikanska tullar på hela 145 procent (med undantag för elektronik) – något som Kina besvarat med tullavgifter på 125 procent på amerikanska varor.
Nu ska det förhandlas på 90 dagar – för ett nittiotal länder samtidigt. Det låter ogörligt i mina öron.
Stefan Karlsson, chefsekonom på EKN

Hur är läget i världshandeln efter den senaste tidens turbulens, Stefan Karlsson?
– Läget är att de kommande dryga två månaderna blir oerhört viktiga. Vi vet väldigt lite om förhandlingarna mellan USA och alla de länder som försöker få fram acceptabla avtal. Normalt tar det flera år att förhandla fram ett handelsavtal – nu ska det göras på 90 dagar, för ett nittiotal länder samtidigt. Det låter ogörligt i mina öron. Japan och Sydkorea, som båda fick höga tullar, verkar ha kommit längst i förhandlingarna utifrån vad som hittills sipprat ut. Vi får se om de lyckas och vad de i så fall kommer överens om.
Vad vet vi om hur Trumps agerande har påverkat handeln hittills?
– Vi är fortfarande i en fas av stor förvirring och osäkerhet kring hur tullarna påverkar handelsflödena. Om vi tittar på handeln mellan USA och Kina, där de höga tullarna ligger kvar, finns indikationer på att antalet containrar från Kina till USA har minskat kraftigt. Det finns uppgifter om att en tredjedel av containrarna har försvunnit – ingen kan betala en tullavgift på 145 procent. Då stänger handeln helt enkelt ned.
Har det kommit några nya siffror eller prognoser om världsekonomin?
– Ja, vi fick en indikation när Internationella valutafonden, IMF, nyligen kom med en prognos. De betonade att vi är inne i extremt osäkra tider, men i deras huvudscenario sänker de den globala tillväxtprognosen med 0,5 procentenheter. Det är inte förvånande: handeln har sedan efterkrigstiden varit motorn i världsekonomin. Om tullarna blir kvar kommer de att hämma tillväxten. Specifikt för Eurozonen spår IMF nu att tillväxten hamnar en bit under 1 procent – ett svagt och svårt läge för Europa.
Hur går det för den svenska exporten?
– Det är för tidigt att säga och kommer att dröja innan vi får konkreta siffror. Vi vet att exporten av bilar är en stor del av Sveriges export till USA, och den kommer sannolikt att påverkas ordentligt av de 25-procentiga tullarna. Man måste också räkna med indirekta effekter – svenska bolag exporterar insatsvaror till fransk och tysk bilindustri, som också påverkas. Exakt vilka konsekvenser detta får kommer vi att se de kommande månaderna.
Det är en unik situation: en enda person bestämmer hur vår närmaste framtid kommer att se ut.
Hur påverkas andra delar av svensk export än bilindustrin?
– Cirka 9 procent av Sveriges varuexport går till USA, så tullarnas nivå har stor betydelse. På ett övergripande plan kan man säga att om tullarna stannar på 10 procent så går det – med varierande svårighetsgrad – ändå att hantera. Om ett svenskt bolag har en viktig produkt och få konkurrenter kan kostnaderna ibland föras över på importören eller slutkunden. Annars får bolagen skära i marginalerna, effektivisera produktionen eller söka nya marknader.
Vad säger du om de amerikanska reaktionerna på Trumps tullar?
– Jag tror att verkligheten började göra sig påmind. Att tullarna pausades beror nog på att de amerikanska storföretagen sade ifrån – de såg att det inte skulle fungera. Det tror jag också är anledningen till att elektroniktullarna mot Kina stoppades. Det var omöjligt för exempelvis Apple att plötsligt fördubbla sina priser. Jag tror inte heller att de amerikanska konsumenterna accepterar stora prisökningar eller tomma butikshyllor. Det blir svårt för Trump att vara principfast om samhället och ekonomin kollapsar.
Vad tror du kommer att hända framöver?
– Det är extremt svårt att förutse Trumps agerande. Till skillnad från sin förra mandatperiod har han nu full kontroll över hela den politiska administrationen. Ingenting händer utan hans godkännande. Det är Trump, och ingen annan, som avgör om förhandlingarna kring tullarna ger positiva resultat. Det är en unik situation: en enda person bestämmer hur vår närmaste framtid kommer att se ut.
Mer läsning för bättre exportsatsningar


- Hållbarhet
- Marknader
Låt EU-taxonomin bli en fördel för ditt företag
Driver du ett litet företag? Då är det hög tid att förstå vad EU-taxonomin innebär.
Låt EU-taxonomin bli en fördel för ditt företag
- Finansiering
- Världshandel
- Exportstöd
Nya pengar hjälper svenska företag stödja Ukraina
EKN höjer ramen och riskavtäckningen för Ukrainaexport. Svenska företag behövs – och läget bedöms som gynnsamt.
Nya pengar hjälper svenska företag stödja Ukraina
- Marknader
- Trender
Sverigebilden – en dold tillgång i dina exportaffärer
Sverigebilden är en exporttillgång. Använd vårt goda rykte som hävstång i dina internationella affärer.
Sverigebilden – en dold tillgång i dina exportaffärer
Garantiguiden
Är du osäker på vilken garanti som passar just din affär? Testa EKN:s garantiguide.
Garantiguiden
Säkra upp din exportaffär
EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter upp till fem miljarder kronor.
EKN för SME- & Midcorp-företag