Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Sverige och världen är snart sex månader in i coronapandemin. Och nu, efter sommaren, gör sig många av Sveriges företag redo för att på allvar starta upp igen. Produktion ska komma igång, personal kommer tillbaka och transporter ska bokas upp. Då kommer det att krävas kapital.

– Våra handläggningstider har redan gått upp, efter att vi sett en explosionsartad ökning av antalet ansökningar i juni. Det är mycket möjligt att den här utvecklingen fortsätter under hösten, och banker som vill ha EKN-täckning bör därför vara proaktiva, säger Carl-Johan Karlsson som är affärsområdeschef för SME på EKN.

Fördröjning i ansökningarna

Det kan vara lätt att tro att företagens kapitalbehov var som störst i våras, när krisen lamslog ekonomin. Och det stämmer när det gäller de största företagen.

– De stora företagen var tidigt ute och kom in med ansökningar till EKN och banken i mars. Men det är de små och medelstora företagen som vi nu ser fler och fler ansökningar från.

Carl-Johan Karlsson förklarar att små och medelstora företag har dröjt med att söka krediter och rörelsekapital för att de först ville se hur djup krisen skulle bli.

– Generellt sett har många av de offentliga stöden i den här krisen kommit i form av olika lån. Och då måste man ju fråga sig som företagare om man är beredd att riskera mer genom att utöka sin skuldbörda. Därför har många företag i stället valt att övervintra – dra ner på kostnader – tills de känt sig tryggare i att det kommer en vändning.

Och nu pekar mycket på att den vändningen kommer under hösten.

– Efter att ha permitterat, förhandlat med hyresvärdar och dragit ner på verksamheten så tror vi att många kommer att satsa i höst. Och då behövs det kapital för att kickstarta företagen och hela Sverige. Det här blir en viktig tid för svensk ekonomi, säger Carl-Johan Karlsson.

EKN kan täcka 80 procent av risken

Om utvecklingen fortsätter kan det alltså bli bråda dagar i höst för både EKN och Sveriges banker. Carl-Johan Karlsson säger att det är värt att påminna om att EKN nu har möjlighet att stå för 80 procent av bankens risk när företagen vill utöka sin rörelsegaranti.

– Jag förstår att bankerna behöver göra sin riskbedömning, och att företagens säkerheter i många fall kommer att vara svagare än normalt. Då kan det vara extra viktigt att veta att EKN kan täcka 80 procent av risken. Att tillföra kapital till Sveriges små och medelstora företag kommer att vara centralt för att få igång Sverige i höst.