Publicerad
- Trender
Därför är defense tech-boomen en stor exportchans för Sverige
Defense tech har de senaste årens vuxit fram som en av världens hetaste industrier. Här är anledningarna till att svenska företag kan spela en stor roll i den globala kampen för fred och demokrati.
Oavsett om du tittar på börsen, nyheterna eller lyssnar runt i lunchrummet har du säkert märkt att defense tech, ett område som sträcker sig från cybersäkerhet till vapenkomponenter och avancerade material, har blivit ett hett samtalsämne.
– Med tanke på omvärldsläget och anfallskriget mot Ukraina är det ganska självklart. Här i Sverige ser vi att regeringen ökar satsningarna på försvaret och att medlemskapet i Nato ställer nya krav. I övriga länder ser vi samma trend, säger Madelene Rydén, ansvarig för militärt försvar på branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF).
Hon ser också att antalet medlemmar i SOFF ökar, ett tydligt tecken på det ökade intresset för försvarsmarknaden.
– Ja, fler och fler söker sig till oss för att bli medlem. Vi gör gedigna kontroller och har tydliga riktlinjer för den som vill bli medlem, med kontroll av exempelvis ägarstruktur och styrelse.
Madelene Rydén tror att just Sverige har goda förutsättningar att bli ett ledande land i sektorn. Den starkaste anledningen till detta är att Sverige är historiskt starka inom traditionell försvarsindustri med exempelvis Saab, Bofors och Hägglunds. Dessutom har Sverige en stor trovärdighet som affärspartner, utifrån vår historiska neutrala position. Lägg där till innovationskraften som har vuxit bland svenska startups de senaste åren.
– Vi är i teknologisk framkant men också trovärdiga i och med att vi bryr oss mycket om vilka vi exporterar till.
Enligt Martin Lundmark, universitetslektor på Försvarshögskolan, är det framför allt är det en ny grupp tjänster och produkter som kommer öka i efterfrågan hos svenska bolag.
– Vi kommer inte få fram nya bolag som tillverkar de stora synliga produkterna, som en ny stridsflygplanstillverkare, ubåtstillverkare eller liknande. I stället är behovet kopplat till säkerhet, totalförsvar och cybersäkerhet stora tillväxtområden, säger Martin Lundmark
– Saab är stora där också, men det finns också mängder av svenska små och medelstora konsultföretag med olika speciallösningar på området. Det kan handla om sensorer, säkerhet eller cyberhot. Många av dessa kommer inte synas i rampljuset på börsen, men kommer att vara lönsamma och bra bolag och tilldra sig investerare från andra länder.
Och marknaden finns – eftersom många länder likt Sverige rustar för att ha ett bra försvar och även kunna hjälpa till i kampen för fred.
– Den svenska försvarsbudgeten dubblas på fem år, så det är mycket pengar som ska investeras på flera områden. Det kommer ge en större marknad. Med Natomedlemskapet kommer också företagen hitta affärsmöjligheter.
En extra intressant nisch inom defence tech är innovation med både civila och militära användningsområden, så kallad dual use technology. Många företag med avancerad civil teknik riktar nu in sig mot just försvaret med sina lösningar.
– Cyberhot, AI och big data är tre tydliga områden där det behövs produkter och kompetens, men för att satsa mot försvarsindustrin är det viktigt att du har kompetens och tillräcklig förståelse inom militära frågor. Det kan exempelvis handla om ett partnerskap med ett företag som redan är etablerat i branschen.
Med stora anslag kring försvarsinnovation finns också ännu större möjligheter för den som sitter på en bra idé eller produkt.
– Civilsamhället och totalförsvaret ska integreras mer framöver, vilket också är en stor tillväxtmarknad. Det satsas stora pengar på forskning och produktutveckling just nu för att hjälpa bolag med bra idéer.
Global fred och demokrati är förstås allas framtidsdröm. Men oavsett hur det går ser Martin Lundmark en stark framtid för branschen.
– Alla kommer vilja ha ett starkt försvar framåt. Det är tydligt att det är mycket större beslutsamhet kring frågor som rör försvaret. Det är en enorm skillnad från för drygt tio år sedan.
I januari 2013 sa dåvarande stadsminister Fredrik Reinfeldt att försvaret var ett särintresse. I dag är det ett allmänintresse. Och en växande exportmöjlighet för svenska startups värd att försvara.
Mer läsning
- Finansiering
- Tech
Nya finansieringsmöjligheter för försvarssektorn
Nya finansieringsmöjligheter stärker Sveriges försvarssektor och öppnar dörrar för ökad export och internationella samarbeten.
Nya finansieringsmöjligheter för försvarssektorn
- Ekonomi
- Finansiering
Sveriges nya NATO-accelerator hjälper techbolag växa inom försvarsindustrin
LEAD i Linköping hjälper techbolag utveckla teknik för civila och militära behov som utvald NATO-accelerator i DIANA-programmet.
Sveriges nya NATO-accelerator hjälper techbolag växa inom försvarsindustrin
- Case
- Trender
Poseidon dyker djupare in i den globala försvarsindustrin
Med hjälp av EKN har Poseidon Diving Systems fångat de nya möjligheterna på den globala försvarsmarknaden.
Poseidon dyker djupare in i den globala försvarsindustrinMer för dig som är nyfiken på export
Garantiguiden
Med hjälp av garantiguiden hittar du rätt garanti oavsett om du är exportör, underleverantör eller bank.
GarantiguidenEKN för SME- & Midcorp-företag
EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.
EKN för SME- & Midcorp-företag