Publicerad
- Case
- Hållbarhet
- Finansiering
Ecoride löser säsongsutmaningen med EKN
Ecoride har sålt 125 000 elcyklar till Sverige och Europa. När de behövde en kredit för att hantera likviditeten under vintern föreslog banken ett samarbete med EKN.
Sedan 2008 har Ecoride tillverkat och sålt elcyklar till kunder i Sverige och norra Europa. Fabriken ligger i Göteborg och man är väldigt noga med att välja riktigt bra komponenter till sina cyklar, förklarar Martin Walleräng som är vd och grundare.
– Vi tycker att elcyklar i sig bidrar till ökad hållbarhet eftersom de i många fall ersätter en bilresa. Men vi är också väldigt måna om att våra cyklar ska kunna hålla länge, så vi arbetar noga med både vår egen tillverkning och våra val av leverantörer.
Dessutom erbjuder Ecoride olika former av service på sina cyklar, både i sina egna butiker och genom utbildning till de 200 handlare som säljer cyklarna. En manual för hur man kan förlänga livslängden ingår i varje köp, och vissa nya modeller anger till och med – likt en bil – serviceintervall på den elektroniska displayen.
Extra behov av likviditet
– Vi vet att våra cyklar kan hålla riktigt länge om man ta hand om dem. Därför vill vi ge kunderna de bästa förutsättningarna att både göra det på egen hand och med hjälp av service – oavsett om cykeln är tre eller tolv år gammal, förklarar Martin Walleräng.
Ecoride är ett av Sveriges äldsta elcykelföretag och har till dags dato sålt mer än 125 000 elcyklar. Att sälja cyklar är dock en väldigt säsongsberoende bransch. Ecoride har inköp och tillverkning under höst och vinter, och en majoritet av försäljningen under vår och sommar. Det skapar ett likviditetsbehov under hösten, och varje år arbetar därför Ecoride med sin bank kring en utökad kredit.
– Varje cykel kräver stora inköp och eftersom vi dessutom växer ökar behovet av likviditet år för år. Tidigare har vi alltid löst det själva med banken, men i det oroliga ekonomiska läget föreslog banken nu ett samarbete med EKN. Jag har känt till deras erbjudande till exportföretag länge och tyckte att det var en bra idé.
EKN, Exportkreditnämnden är en statlig myndighet som finns till för att främja svensk export – bland annat genom att kunna dela risk med banken när exportföretag och deras underleverantörer behöver låna pengar. Till exempel erbjuder EKN olika typer av gröna garantier, som till exempel gör att företag kan försäkra sig mot risken att inte få betalt i sina gröna exportaffärer.
Banken sa ja när EKN sa ja
För Ecorides del var det dock en annan garanti som var aktuell, nämligen en rörelsekreditgaranti som innebär att EKN kan dela bankens kreditrisk. När banken behöver stå för en mindre del av risken för ett lån kan de lättare säga ja till sina kunders kreditbehov, och det var precis vad Ecoride behövde.
– Förra året var ett tufft år för många handlare, och även vi hade större lager kvar än vanligt. Så jag förstår att banken ville dela risken med EKN och för oss var det väldigt värdefullt eftersom vi behöver krediten för att vara redo för nästa sommarsäsong.
Det är själva poängen med EKN:s garantier, att hjälpa exportföretag att kunna fortsätta växa i takt med kundernas efterfrågan. Och för elcyklar är den efterfrågan stor.
– Ja, även om kunderna kanske drog åt svångremmen lite i år så ser vår framtid väldigt ljus ut. I länder som Tyskland och Holland är andelen elcyklar uppemot 50 procent, och i Sverige bara 18 procent. I Polen är det ännu mindre så det finns jättepotential i vår export de kommande åren, avslutar Martin Walleräng.
Se filmen om hur Ecoride löser säsongsutmaningen med EKN
Unable play this video
Because of your cookie settings, we cannot play this video for you. You need to accept 'Necessary' and 'Markering' in order for the video to be able to play.
Change cookie settingsVill du veta mer om hur EKN:s garantier kan öppna dörrar till nya marknader?
Med EKN:s garantier kan du erbjuda dina kunder konkurrenskraftiga kreditvillkor, vilket ökar dina möjligheter att genomföra nya affärer. Självklart hjälper vi alla företag, små som stora, i deras exportaffärer – både på befintliga och nya marknader.