Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Teknik är ibland svårförklarat, men att Ranlos utvecklat en produkt för framtiden råder det ingen tvekan om. Tack vare deras antennmätsystem blir det lättare att mäta hur väl nya bilmodeller kan kommunicera med sin omvärld – en förutsättning inte minst för självkörande bilar.

– I dag måste man köra runt med den färdiga bilen för att kunna testa, och då har man ju redan kommit väldigt långt i utvecklingsprocessen. Med vårt system kan man testa i labbmiljö, och mycket tidigare, vilket sparar både tid och pengar, säger Ranlos vd Lars Granbom.

Bild på Ranlos vd Lars Granbom

Det finns även mätlabb dit tillverkare kan skicka sina bilar, men kostnaden för ett sådant labb kan uppgå till flera hundra miljoner kronor. Ranlos lösning kostar någon procent av det. Och även om systemet inte är lika exakt så ökar det biltillverkarnas sannolikhet att lyckas, när de redan på ett tidigt stadium kan testa hur till exempel en viss kaross påverkar bilens kommunikationsmöjligheter.

”I Asien är det viktigt att ses och skaka hand”

Systemet bygger till stor del på forskning från Chalmers och Madeleine Schilliger Kildals doktorandarbete. Och som med de flesta tekniska innovationer har det tagit många år att gå från idé till produkt. Efter ett samverkansprojekt med bland annat Volvo skedde den allra första försäljningen till Japan och Sydkrea förra året. Sedan kom Corona.

– Vi har ju en väldigt nischad kundkrets, och export är allt. Framför allt i länder som Japan och Korea, där många potentiella kunder finns, är det också viktigt att ses och skaka hand. Det är så affärer blir av. Det har varit omöjligt under den här perioden, och ja, också väldigt jobbigt för oss som småföretagare, säger Lars Granbom.

Produkter redo att säljas, köpare som vill handla, men ingen möjlighet till affärer – det är minst sagt ett dilemma. I synnerhet när kostnaderna tickar på. Men efter ett tips från ALMI tog Ranlos kontakt med EKN.

– Det gjorde att vi kunde sätta oss ner med vår bank, Almi och EKN, och hitta en lösning på vår situation. Lösningen blev EKN:s garanti för innovativa företag som innebär att EKN tillsammans med Europeiska investeringsfonden tar 80 procent av bankens risk. Det här stödet har varit förlösande för oss, och skänkt oss ett viktigt lugn.

Ökad trovärdighet – och självförtroende

Tack vare EKN fick de utökad rörelsekredit från banken – pengar som har gått till den fortsatta utvecklingen och framtagandet av de faktiska produkterna. Så när världen öppnar upp igen är Ranlos redo att börja sälja.

– Affärerna finns där ute, vi har bara inte kunnat genomföra dem. Så att EKN kom in och tog risken var viktigt för oss rent ekonomiskt, och att vi kommit igång med tillverkningen ger oss också en trovärdighet som gör det betydligt enklare att nå den utländska marknaden.

Men stödet från EKN och banken gav mer än så.

– Känslan av att någon lyssnar och tror på vårt företag är värt mycket för oss som småföretag. Det har bidragit till att vi orkar kämpa vidare, säger Lars Granbom.