Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

I Jokkmokk ligger högkvarteret för Swebor Stål, som säljer sina produkter till industrier över hela världen. 90 procent av omsättningen på drygt en kvarts miljard kommer från export. Så när pandemin slog till med full kraft i mars 2020 blev effekten märkbar.

– Vi hade svårt att importera råmaterial och vi hade svårt att leverera våra produkter. Många av våra kunder befann sig också i lockdown, vilket innebar att fabrikerna var stängda. Så vi upplevde stora störningar i såväl tillgång som efterfrågan, förklarar Swebors vd Petter Eriksson.

Under 2020 hade många svenska företag det tufft, och problemen märktes även hos Swebor i Jokkmokk.

– Ja, vi fick kämpa under det året. Löner och andra fasta kostnader ska betalas ut oavsett, och vi visste inte heller hur länge situationen skulle se ut som den gjorde. Det skapar ju en stor osäkerhet.

EKN tog 80 procent av bankens risk

Swebor ville därför ansöka om en utökad rörelsekredit hos banken. Petter Eriksson, som själv jobbat inom banksektorn, kände till att EKN kan dela bankens risk när banken beviljar rörelsekrediter.

Bild på Petter Eriksson, vd Swebor

– Men det var faktiskt bankens förslag att vi tillsammans skulle gå till EKN, eftersom en garanti från EKN gjorde det mycket enklare för banken att säga ja. Det var inte så att Swebor höll på att gå under, men det var en säkerhetsåtgärd för att veta att vi skulle ha fortsatt god likviditet.

EKN beviljade en rörelsekreditgaranti och tog 80 procent av bankens risk. Swebors bank kunde därför bevilja ett ökat kreditutrymme.

– Det gav oss arbetsro och tryggheten i att vi visste att vi skulle kunna fortsätta driva verksamheten även om pandemin och dess konsekvenser blev långvariga, säger Petter Eriksson.

”Kan vara avgörande”

Även idag märks pandemin av för Swebor, främst i form av högre fraktpriser. Men i Jokkmokk kan man nu blicka framåt.

– Vi investerar nu i vår anläggning i Norrland och har också öppnat upp en ny anläggning i Mexiko. Vi fortsätter att gasa på och är väldigt tacksamma för den hjälp vi fick av EKN.

Petter Eriksson tycker att alla exportföretag bör läsa på om EKN.

– Det är nog många som inte känner till att EKN finns, och det är synd. I vårt fall handlade det om hjälp med en rörelsekredit, men jag vet att EKN också till exempel har garantier för kundfordringar, och det kan ju vara avgörande för att våga säga ja till affärer på nya marknader eller med nya kunder.