Publicerad
- Marknader
- Exportstöd
Exportör: Här är dokumentet du kanske inte visste att du behövde
Ska du på exportmässa eller säljturné utanför EU? Visste du om att du då kan använda ett särskilt produktpass – ”ATA-carnet” – för att få ta med dig dina produkter? Hanna Runald på Stockholms Handelskammare förklarar allt du behöver veta om det här viktiga dokumentet.
Världens handelsavtal har hamnat i fokus efter handelskonflikten mellan USA och Kina. För företag som exporterar produkter är dessa avtal viktiga att hålla koll på. Beroende på vad du exporterar, och till vilka marknader, krävs olika tillstånd och dokument. Och faktum är att även när du bara tillfälligt ska frakta dina produkter utanför EU, för till exempel en mässa, kan dina produkter få sitt eget ”pass”.
– Det här ”passet” heter ATA-carnet och är ett dokument för temporär export. När du ska transportera produkter till ett land utanför EU, till en mässa eller till exempel för att kunna utföra ett jobb, så är en ATA-carnet ett bra alternativ, säger Hanna Runald som är projektledare för internationell handel på Stockholms Handelskammare och fortsätter:
– Vid temporär export utan en ATA-carnet kan tull- och gränsprocedurer bli krångliga, dokument kan behöva fyllas i på främmande språk och ibland behövs en deposition betalas till den utländska tullmyndigheten.
Annars riskerar alla produkterna att fastna i tullen
Om du inte är medveten om processerna kring temporär export riskerar alla produkterna att fastna i tullen Och det har också hänt många gånger, för tyvärr är det långt från alla som känner till att de behöver någon form av tulldeklaration.
– Tyvärr är det många som inte vet att varorna också behöver tulldeklareras, och vi hör ibland tråkiga historier om exportörer som blivit stoppade vid gränsen – och till och med gripna för varusmuggling, berättar Hanna Runald.
Inom EU är det fri rörlighet för både människor och varor. Men en ATA-carnet är alltså ett smidigt alternativ vid temporära varutransporter utanför EU – och det inkluderar också Norge. Den positiva nyheten är att det är enkelt att skaffa en ATA-carnet.
– Du ansöker till oss på Stockholms Handelskammare, eller någon av de andra regionala handelskamrarna i Sverige, och det tar bara tre dagar i normalfallet. Man kan till och med få dokumentet efter ett dygn om det är bråttom. Sedan räcker passet för upp till tio resor inom ett år, säger Hanna Runald.
Så ATA-carnet gör att du kan ta med dig produkter till mässan. Men för att kunna säga ja till eventuella affärer på mässan behöver du veta mer om marknaden du ska exportera till.
– Inte minst för att handelsavtal och tullar avgör vilka priser ni måste ta. Så ATA-carnet är första steget, men gör din hemläxa när du ska på mässa – så att du vet vad som gäller på olika marknader.
Tre tips: Så här förbereder du exportaffären
- Kolla vilka regler och tillstånd som krävs för att exportera till de olika marknader du funderar på att sälja till.
- Säkra finanserna. EKN erbjuder flera olika garantier som gör att både du och kunden vågar säga ja till affären – bland annat rörelsekreditgarantier och garantier för kundfordringar.
- Läs på om ATA-carnet, så att du är redo för att åka på mässor och försäljningsturnéer med dina produkter.
Så fungerar ATA-carnet
- Det är ett pass för dina produkter när du tillfälligt ska transportera dem till länder utanför EU.
- Du ansöker om det från din regionala Handelskammare, det tar vanligtvis tre dagar att få ansökan beviljad.
- ATA-carnet är sedan giltig för upp till tio resor under ett år.