Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

– När vi till exempel frågade svenska företag som handlar med Sydkorea om de visste om att det fanns ett frihandelsavtal på plats så svarade bara 70 procent ja. Det är väldigt synd eftersom avtalet kan göra handeln mycket billigare, säger Jonas Kasteng, som är expert på frihandelsavtal på Kommerskollegium.

Som medlem i EU har Sverige frihandelsavtal med ett antal länder världen över. Men vad är egentligen ett frihandelsavtal?

– Det allra viktigaste är att avtalet minskar eller tar bort de tullavgifter som annars finns mellan länder. När ditt företag köper något – till exempel insatsvaror till din produktion – från ett av dessa länder kan du därför sänka dina inköpskostnader, förklarar Jonas Kasteng. Och det motsatta gäller så klart också. När du exporterar varor till ett land som EU har frihandelsavtal med så får köparen lägre eller inga tullavgifter. Det kan vara en stor konkurrensfördel för dig.

Så använder du avtalen

Men bara för att ett frihandelsavtal finns på plats så försvinner inte tullavgifterna automatiskt. Avtalet måste åberopas i varje affär.

– Det är inte som handeln inom EU, där vi inte har tullar alls. Utanför EU måste man i stället fylla en ansökan, och beroende på hur avtalen ser ut kan olika varor inkluderas och villkoren kan skilja sig åt.

Så här fungerar det: EU har förhandlat fram dessa frihandelsavtal separat med olika länder, och det innebär att de också kan se olika ut. De kan omfatta olika produkter och ha olika undantag – men framför allt ställa olika krav på ursprung. Frihandelsavtalen gäller nämligen bara för varor och tjänster som har sitt ursprung i landet. Svenskt virke kommer ju helt uppenbarligen från Sverige, men i en mer komplex produkt finns det ofta en rad komponenter som i sin tur kan komma från olika länder.

– Frihandelsavtalen ställer krav på att en den största andelen av en produkts värde ska komma från EU för att tullfriheten ska gälla. Eftersom man kan behöva visa på det så kräver frihandeln en del administration när man ska komma igång.

Många procent att spara

Men, säger Jonas Kasteng, det är inte så krångligt som det kanske låter.

– När vi har intervjuat företagare så uppger nästan nio av tio företagare att administrationen inte alls är krånglig, och det kan ju knappast finnas några som är bättre på att svara på det än företagen själva.

Så hur stor skillnad kan det göra att använda sig av frihandelsavtalen? Det beror helt på vilket land det handlar om – och vilken typ av varor – men enligt Jonas Kasteng ligger de globala tullavgifterna i genomsnitt på runt 4–5 procent. Det innebär att du kan spara lika mycket i tullkostnader. Och för exportföretagens kunder utomlands kan en besparing på 4–5 procent vara det som ger dig affären.

– För de flesta företag är varje procent viktig på sista raden, så dessa avtal gör verkligen skillnad för företagen som använder dem. Och eftersom de flesta svenska exportföretag också sysslar med import kan de få vinster i båda ändarna av sin affär.

Vilka är dina tre bästa tips för svenska exportföretag som vill bli bättre på att utnyttja frihandelsavtalen?

1. Läs på. Kolla om de länder du redan gör affärer med omfattas av ett frihandelsavtal – och om de inkluderar de produkter du köper in och säljer. Sedan är det ganska lätt att räkna på vad vinsten skulle bli för dig – och för dina kunder i utlandet.

2. Använd EU:s eget verktyg. Genom tjänsten Access 2 Markets kan du också göra tvärtom – genom att slå in de varor du köper in eller säljer kan du se vilka länder som har ett avtal med EU för just sådana varor. Kanske är det dags att börja köpa in komponenter och varor från andra länder?

3. Prova! Det är lite administration första gången du ska använda ett frihandelsavtal, men när du väl har rutinerna på plats så blir det mycket enklare.

Kanada, Vietnam, Japan och många fler – här är frihandelsavtalen!

Svenska företag kan ta del av frihandelsavtal med en rad länder världen över. På Kommerskollegiums webbplats hittar du de avtal som är viktigast för svensk handel – och länkar där du kan läsa mer om samtliga handelsavtal.