Publicerad
- EKN möter
- Finansiering
- Garantier
Kan jag använda EKN till att exportera en häst?
Papper, järnmalm och kullager. Klassiska, svenska export-produkter som alla dragit nytta av EKN:s garantier. Men hur är det med mer udda ”exportvaror”, som hästar – skulle hästexportörer som Lisen Bratt Fredricson kunna få hjälp av EKN? Så här kan hon göra.
Del 1: Hästexportörens verksamhet och behov
Vi börjar med att kartlägga finansieringsbehoven hos en av Sveriges mest välkända hästexportörer. På en vacker 1700-talsgård utanför Kivik bor entreprenören Lisen Bratt Fredricson med familj. Här driver hon verksamheten Grevlundagården tillsammans med sin make, elitryttaren och flerfaldige OS-medaljören Peder Fredricson. Paret köper unga och lovande hästar som de utbildar, tävlar och säljer.
Startade som tonåring
Lisen Bratt Fredricsons karriär som hästförädlare började redan som 18-åring. Då använde hon ett lån från sin mamma och mormor för att köpa två hästar, After Eight och Casanova. Redan efter försäljningen av After Eight kunde Lisen Bratt Fredricson betala tillbaka lånet till familjen, och efter flera tävlingsframgångar med Casanova blev hopphästen värderad till Sveriges då dyraste.
– 2001 sålde jag honom till en köpare i USA och med den vinsten kunde jag köpa Grevlundagården, säger Lisen Bratt Fredricson.
Kostnader och kunder
Trots Grevlundagårdens många lyckade affärer är det en osäker verksamhet att träna upp tävlingshästar för försäljning. När Lisen Bratt Fredricson köper in en häst vet hon inte om de kommer att träna den i ett par månader eller i flera år. Hon vet inte heller hur mycket hästen kommer att säljas för. Men en sak är säker, och det är att varje dag med hästarna kostar.
– Stora kostnadsposter för oss är personal och foder. Resor och deltagande i tävlingar är också dyrt – bara nu har vi sex hästar som ska till Tyskland för att tävla och det är en väldig operation. Sist men inte minst har vi ett viktigt och pågående arbete för att bli mer hållbara. Vi funderar till exempel på att installera solpaneler, vilket även om det är en god ekonomisk investering i längden innebär en hög initial kostnad.
När hästarna säljs går 75-80 procent till utländska köpare, främst i USA. Kunderna tar över ägandeskapet och ansvaret för hästen i samband med att de lämnar gården. Det är också då Grevlundagården får betalt.
– Vanligtvis gör vi bra affärer med hästarna, men visst finns det risker i och med hur mycket vi investerar i dem. Jag kan också tänka mig en utveckling där fler kunder vill köpa på avbetalning, och det skulle innebära att vår likviditet utmanades ytterligare, säger Lisen Bratt Fredricson.
Del 2: Så kan EKN hjälpa till
Nu har vi fått en bild av hästexportören Grevlundagårdens verksamhet. En stor utmaning är pressad likviditet, vilket är kopplat till att gården kan träna en häst i flera år innan den säljs och får betalt först vid leverans. Under tiden behöver bolaget lägga ut pengar på allt från foder och personal till traktorer och avfuktare till stallen.
Här kan EKN:s garantier vara till stor hjälp, menar Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora bolag på EKN. Först och främst tipsar han om den så kallade rörelsekreditgarantin.
– Grevlundagården har betydande kostnader i samband med en försäljning av en häst på export, såsom resor. För att förbättra bolagets likviditet inför en försäljning skulle de kunna ansöka om kredit från sin bank – och med EKN:s rörelsekreditgaranti blir det lättare för banken att säga ja. En förbättrad likviditet kan ge gården mer trygghet och handlingsutrymme; de skulle till exempel kunna köpa in fler hästar, säger Carl-Johan Karlsson.
Det finns även andra garantier från EKN som Grevlundagården skulle kunna vara aktuella för. Deras pågående hållbarhetsarbete kan exempelvis kvalificera dem för EKN:s nya gröna kreditgaranti som ska göra det enklare att ställa om sin verksamhet till att bli mer hållbar. Garantin för investeringskrediter skulle därtill kunna användas för investeringar i olika typer av maskiner som behövs på gården. Sedan finns den så kallade fordringsförlustgarantin som gör att gården tryggt kan erbjuda kunder attraktiva avbetalningsplaner och dessutom använda fakturan som säkerhet mot banken för att få betalt direkt.
– Om Grevlundagården lyckas förhandla sig till ett förskott från sin kund är det vanligt att en förskottsgaranti krävs från det exporterande bolagets bank. EKN:s motgaranti kan då användas för att göra det lättare för banken att ställa ut förskottsgarantin. Då slipper dessutom bolaget binda upp sin kassa, vilken annars är en vanlig säkerhet när bankerna ställer ut förskottsgarantier, säger Carl-Johan Karlsson.
Lisen Bratt Fredricson använder idag inga av EKN:s garantier och känner inte heller någon annan i branschen som gör det.
– Jag visste inte att vi kunde få det här stödet av EKN, de är en doldis i vår bransch. Jag har nog sett vår pressade likviditet som en naturlig risk i vår verksamhet. Men det här kan vara värt att kolla upp närmare, säger Lisen Bratt Fredricson.
Del 3: Slutsatsen
Efter att ha pratat med både Lisen Bratt Fredricson och Carl-Johan Karlsson kan vi dra slutsatsen att ja, EKN:s garantier kan användas för att exportera en häst – och mer därtill.
– EKN finns till för att stötta landets alla exportörer och deras underleverantörer, stora som små och oavsett bransch. Våra garantier kan användas av allt från skivbolag till muttertillverkare. Så länge det finns en exportkoppling har du chans att få hjälp av oss, säger Carl-Johan Karlsson.