
Publicerad
- Risk
- Världshandel
- Exportstöd
Ny helpdesk hjälper SME-företag navigera sanktioner
Ingen ska behöva avstå från att göra affärer av rädsla för att bryta mot sanktioner. Goda råd är inte dyra hos EU:s nya helpdesk, som kan ge besked om en viss affär är otillåten.
Nya EU-helpdesken – din genväg genom sanktionsdjungeln
EU och FN använder sanktioner för att främja fred, stödja demokrati och mänskliga rättigheter och försvara internationell rätt. EU har över 40 olika sanktionssystem på plats världen över, vilket är dubbelt så många som för bara tio år sedan. Sanktionerna sträcker sig från riktade åtgärder till mer omfattande restriktioner som påverkar hela sektorer.
Att navigera dessa och se till att man inte oavsiktligt kringgår dem kan vara en tuff uppgift för mindre exportföretag. Därför har EU-kommissionen lanserat en helpdesk i form av en webbportal, dit SME-företag kan vända sig för att kostnadsfritt få stöd och vägledning kring specifika transaktioner.
– Vi är väl medvetna om komplexiteten hos EU:s sanktionssystem och att SME-företagen ofta saknar processer för regelefterlevnad. 99 procent av alla företag i EU är SME-bolag och de ska inte behöva avstå från några exportaffärer i onödan eller drabbas av ökade kostnader för regelefterlevnad, säger Pierre-Arnaud Lotton, Sanctions policy officer vid EU External Action Service (EEAS).
En undersökning bland unionens företag visade att bristen på tydlig och begriplig vägledning i sanktionsfrågor är det största problemet bland företagen.
EU Sanctions Helpdesk nås via webbportalen och utlovar svar inom två arbetsdagar. Som exportör är det bra att ha koll på fyra V:n
Vem ska du leverera till?
Vad ska du leverera?
Var ska produkten levereras?
Vad ska den användas till?
Helpdesken erbjuder support och stöd kring alla sanktionsåtgärder från FN och EU. De aktörer som står bakom tjänsten, utöver EU-kommissionen, inkluderar en bred uppsättning partners, från offentliga myndigheter och företag till finansiella institutioner och organisationer med expertis inom sanktioner och efterlevnad av regler.
EU driver även en visselblåsartjänst dit man kan anmäla misstankar om sanktionsöverträdelser. De senaste tre åren har i snitt 700 anmälningar kommit in varje år, varav 15 procent handlar om allvarliga överträdelser.
Hur kontrolleras sanktionsefterlevnaden?
I Sverige är det Tullverket som kontrollerar att svensk export och import sker i överensstämmelse med gällande sanktionsförordningar. Tullverket kontrollerar för närvarande (maj 2025) handeln med Ukraina och Ryssland extra noggrant. ”Detta kan medföra att tullhanteringen tar längre tid än vanligt. Du kan själv påskynda hanteringen av din deklaration genom att på förhand kontrollera vad som gäller för just din vara. Kom ihåg att också bifoga de bilagor och styrkande handlingar som behövs innan du skickar in deklarationen,” meddelar myndigheten.
Från och med mars 2024 gäller ett krav för exportör att avtalsmässigt förbjuda återexport till Ryssland och återexport för användning i Ryssland. Syftet är att motverka kringgåenden av sanktionsbestämmelserna. Kravet på avtalsklausul gäller vid försäljning av särskilt nämnda varor till mottagare utanför EU. Undantag gäller för USA, Japan, Storbritannien, Sydkorea, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Norge och Schweiz.
Varför sanktioner?
Sanktioner är ett viktigt politiskt verktyg för EU och gör det möjligt för EU att reagera och agera på global nivå mot händelser som de anser strider mot EU:s mål och värden. De används inte som bestraffning utan som ett verktyg för att styra och påverka politiken eller beteenden hos de som sanktionerna riktar sig mot.
EU genomför alla sanktioner som FN:s säkerhetsråd antar, men EU kan även införa sanktionsåtgärder på eget initiativ. I Sverige är det Utrikesdepartementets enhet för säkerhetspolitik som samordnar sanktionspolitiken.
EU:s sanktionskarta
EU:s sanktionskarta ger en visuell översikt över gällande EU-sanktioner med uppdaterad information och länkar till bland annat lagtexter, rådsdokument samt listningar på personer och enheter.

Kontakta EU Sanctions Helpdesk
Det finns flera sätt att kontakta helpdesken.
En enkel kontaktväg är att maila helpdesken.
På webben finns telefonnummer, kontaktformulär m.m.
Läs mer om internationella sanktioner hos Regeringskansliet.
Mer läsning för bättre exportsatsningar


Säkra upp din exportaffär
EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter upp till fem miljarder kronor.
EKN för SME- & Midcorp-företag
Garantiguiden
Är du osäker på vilken garanti som passar just din affär? Testa EKN:s garantiguide.
Garantiguiden
- Hållbarhet
- Marknader
Låt EU-taxonomin bli en fördel för ditt företag
Driver du ett litet företag? Då är det hög tid att förstå vad EU-taxonomin innebär.
Låt EU-taxonomin bli en fördel för ditt företag
- Marknader
- Trender
Sverigebilden – en dold tillgång i dina exportaffärer
Sverigebilden är en exporttillgång. Använd vårt goda rykte som hävstång i dina internationella affärer.
Sverigebilden – en dold tillgång i dina exportaffärer
- Risk
- Världshandel
Exporterar du till Ryssland utan att veta om det?
Så här gör du för att se till att din export inte rundar några sanktioner utan att du vet om det.
Exporterar du till Ryssland utan att veta om det?