Publicerad
- Ekonomi
- Finansiering
Nya draken: ”Det här letar jag efter i ett exportföretag”
Lena Apler gick från bankanställd till bankägare när hon grundade Collector 1999. Nu är hon investerare och affärsängel – och aktuell som en av de nya drakarna i Draknästet. För EKN berättar hon vad hon letar efter i en investering, och hur hon bedömer om en exportsatsning kommer att lyckas.
Lena Apler
– Jag började min entreprenörsresa ganska sent, men jag har inte ångrat mig en sekund. I dag har jag, förutom min andel i Collector Bank, cirka 15 bolag i min portfölj. Det är bolag där jag tror att jag kan bidra med erfarenhet och kompetens, och som verkar i branscher med efterfrågetillväxt, förklarar Lena Apler.
Som en av drakarna i Draknästet – vad kommer du att leta efter?
– I Draknästet kommer vi in väldigt tidigt i bolagsresan, och då blir entreprenören oerhört viktig för mitt beslut. En idé går att ändra på, men det är svårare att förändra en person. Jag söker dem som är passionerade kring att förverkliga sin idé, och som är beredda att offra trygghet och bekvämlighet för att lyckas.
Vad kan till och med få dig att hamna i budkrig mot de andra drakarna?
– Det är när jag tycker att både entreprenören och idén är spännande, och när det potentiellt kan skapas en helt ny marknad. Om det dessutom finns ett hållbarhetstänk, för det kommer att vara en förutsättning för att lyckas, då kan jag verkligen bjuda över. Och det kommer definitivt att hända den här säsongen.
Hur viktigt är det att en idé kan exporteras?
– Tillväxtpotential och skalbarhet är oerhört viktigt, och export är förr eller senare en viktig väg dit. Men jag vill först se att man har lyckats, eller kan lyckas, i Sverige. Om man inte når framgång på sin hemmamarknad så tror jag att man får det svårt internationellt.
Vad får dig att tro att en entreprenör kommer att lyckas med sina exportambitioner eller inte?
– När jag lyssnar på en entreprenör så märker jag snabbt om det finns en ödmjukhet inför den stora utmaning det ändå är att exportera. Den ödmjukheten är viktig – man måste förstå och ha beredskap för att det tar tid, pengar och resurser i anspråk att expandera till nya marknader.
Du är investerare i en rad företag och samtidigt grundare och storägare i en bank. EKN arbetar med bankerna för att hjälpa svenska exportföretag. Hur tycker du att företagen ska tänka kring EKN?
– När man ska expandera till nya marknader, framför allt kanske till omogna eller avlägsna marknader, så måste man vara försiktig med sin affärs- och kreditrisk. Med EKN kan man köpa sig fri från och minska risken i dessa affärer på olika sätt, och det ska man så klart göra. Dessutom är EKN väldigt bra på att bedöma risken i olika affärer och på olika marknader, vilket många företag själva har svårt att göra. Det här är bedömningar som kan vara mycket värdefulla. Och i de fall EKN skulle säga nej skulle jag avråda både något av mina företag eller Collector att ta risken på egen hand.
Har du själv använt dig av EKN?
– Ja, under min tid på Collector så använde vi oss frekvent av EKN-garantier när vi hade företagskunder som skulle genomföra exportaffärer. När det gäller mina portföljbolag så är de inte riktigt där ännu – men när de är mogna att exportera till nya marknader så kommer EKN definitivt att vara ett verktyg för att kunna minska risken i affärerna.