Publicerad
- Case
- Bank
- Ekonomi
Samarbetet med banken tar dem genom krisen
Svenska friluftsföretaget Light My Fire har gjort succé med sina färgglada måltids-kit och har bland annat blivit omskrivna i New York Times. Nu känner företaget av coronakrisen – men med bankens stöd och en av EKN:s specialframtagna lösningar kan de komma ut stärkta på andra sidan.
Ända sedan 2003 har Calill Odqvist Jagusch begett sig till Tjustbygdens Sparbank i Västervik för att diskutera viktiga frågor kring sitt företags framtid. Calill är vd för och ägare till Light My Fire, friluftsföretaget som hennes pappa Michael Odqvist startade 1995. Som namnet förtäljer började företaget med att sälja produkter som gjorde det enkelt att tända eldar, som tjärved från Guatemala och tändstål. Men det var när de lanserade sina färgglada måltids-kit med den kombinerade skeden och gaffeln – sporken – som Light My Fire slog riktigt stort.
– Plötsligt var vi med i New York Times och fick bilder skickade till oss av människor som hade med sig sina sporkar på Mount Everest, säger Calill Odqvist Jagusch.
I dag har Light My Fire över 36 miljoner sålda sporkar i ryggen och stora planer för framtiden. Deras produkter finns i drygt 45 länder och de säljer även digitalt via plattformar som Amazon och Outnorth. Men precis som många andra företag har de drabbats av coronakrisen.
– Exporten står idag för nästan 95 procent av vår omsättning, och även om vår digitala försäljning faktiskt stiger har den haltande fysiska försäljningen dominerat de senaste månaderna. Totalt sett halverades försäljningen i både mars och april, säger Calill Odqvist Jagusch.
Fyra vid bordet
När Light My Fire vill satsa på nya produkter eller utveckla andra delar av verksamheten hör Calill av sig till Pål Eriksson, sin kundansvarige på Tjustbygdens Sparbank. Så var det exempelvis när företaget bestämde sig för att ställa om till biobaserad plast i sina produkter.
– Plast är ett fantastiskt material, men det ska inte vara gjort på olja. Inför 2019 bestämde vi oss därför för att byta all vår oljebaserade plast till biokompositer baserade på växtfiber från trä, majs och sockerrör. Det var en framtidssatsning som krävde extra kapital, och Pål hjälpte mig att undersöka potentiella finansieringslösningar.
Sedan åtta år tillbaka har Calill och hennes bank dessutom ett nära samarbete med EKN och Almi, som även de är viktiga partners till Light My Fire. Gruppen har löpande avstämningar och vid samtal om finansiella behov sätter sig ofta alla fyra parter vid bordet.
– Med så många parter kan det bli rundgång men nu pratar banken, EKN och Almi direkt med varandra snarare än att jag behöver vidarebefordra information fram och tillbaka. Det känns sunt och transparent – och eftersom den här delen av företagandet är tidskrävande är det dessutom väldigt skönt för mig, säger Calill Odqvist Jagusch.
Ökade lån till mindre risk
Det var på ett sådant möte i april, dock på distans, som Calill undersökte hur Light My Fire skulle kunna förbättra sin likviditet under coronakrisen. De olika parterna informerade om möjliga lösningar och valet blev en hybrid av aktieägartillskott, Almis nya brygglån och utökade banklån.
EKN kunde stå för 80 procent av risken på det nya banklånet i stället för de vanliga 50 procenten, en lösning speciellt framtagen för att banker lättare ska kunna hjälpa företag under coronakrisen.
– Att ha den här trygga kontakten med min bank och samarbetet med EKN och Almi är otroligt värdefullt för Light My Fire. Många företagare känner inte ens till de möjligheter till stöd och samverkan som finns idag. Med det här tillskottet kan vi ta oss igenom krisen och planera framåt, säger Calill Odqvist Jagusch.