Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Militära konflikter lämnar djupa sår i de områden som drabbas. Minor och annan explosiv utrustning som ligger kvar riskerar att skada människor och miljö långt efter att striderna har tystnat. Karlskogaföretaget Dynasafe är världsledande inom demilitarisering och system för skydd mot explosioner genom säkra lösningar för återvinning, demontering och destruktion av ammunition.

– Vi är den enda leverantör i världen som kan leverera en helhetslösning för hantering och destruktion av explosiva föremål. Våra säkerhetslösningar skyddar människor och miljöer och gör världen till en säkrare plats, berättar VD Charles Diggs.

Bland kunderna återfinns försvarsministerier, brottsbekämpande organ, flygplatser och säkerhetsföretag över hela världen. För att kunna leverera skräddarsydda lösningar i form av platsbyggd, specialtillverkad utrustning behöver Dynasafe ofta betalt i förskott när det handlar om större affärer.

För att göra en förskottsbetalning kräver kunderna i sin tur en kontraktsgaranti från exportörens bank. Med hjälp av en motgaranti från EKN kan banken släppa delar av förskottet till Dynasafe.

– Detta frigör kreditutrymme och stärker likviditeten för Dynasafe. Med hjälp av EKN och banken kan vi ta på oss större uppdrag som kräver nyinvesteringar för att möta kundernas behov i större projekt.

Banken kan släppa förskottspengarna

Anna Långström, regionansvarig på EKN, förklarar poängen:

– Banker och andra utställare av kontraktsgarantier kan dela risken med EKN med en motgaranti. EKN:s motgaranti täcker delar av utställarens regressrisk på säljaren om köparen till exempel kräver tillbaka sitt förskott. Vår motgaranti täcker av 75 procent av bankens risk och gör att de kan släppa på förskottspengarna.

Charles Diggs berättar att efterfrågan på företagets lösningar ökar, både bland militära och civila kunder. När affärerna växer ökar även behovet av exportstöd från EKN.

– Det nära samarbetet mellan EKN och banken ger oss tillgång till det kapital vi behöver för att finansiera vår verksamhet och kunna ta större affärer.

Att företaget är baserat i Karlskoga är ingen slump. Där tillverkades den första kanonen av stål redan på 1870-talet. Och trots att Dynasafe ägs av amerikanska intressen har man inga planer på att överge Karlskoga.

Karlskoga med 30 000 invånare är hemvist för en stor del av svensk försvarsindustri. Saab Dynamics producerar missilsystem och obemannade undervattensfarkoster för minröjning, Nammo tillverkar ammunition och Eurenco Bofors gör sprängmedel. BAE Systems har verksamhet i närliggande Örebro och Karlstad. Försvarsminister Pål Jonson har kallat området ”Sveriges försvarspolitiska säkerhetsbälte”.

– Svensk kvalitet är ett begrepp över hela världen. Arbetsmarknaden i Karlskoga kännetecknas av högt kvalificerad kompetens och vi har ett bra nätverk av leverantörer och partners. Vi har funnits här i 33 år och vi stannar kvar, avslutar Charles Diggs.

Vill du veta mer om säkrare exportaffärer?

Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag
ikon: gammal våg

Motgaranti

Banker och andra som är utställare av kontraktsgarantier kan dela risken med EKN med en motgaranti. EKN:s motgaranti täcker utställarens regressrisk på säljaren om förmånstagaren, vanligtvis köparen, begär utbetalning.

Motgaranti
ikon - dokument som syns genom förstoringsglas

Garantiguiden

Är du osäker på vilken garanti som passar just din affär? Testa EKN:s garantiguide.

Garantiguiden
Kvinna i folkmassa sedd bakifrån

  • Marknader
  • Trender
  • Världshandel

2025 – mer oförut­säg­bart än någon­sin

Chefsekonomerna Stefan Karlsson och Lena Sellgren diskuterar världshandelns osäkra framtid under 2025.

2025 – mer oförut­säg­bart än någon­sin
Bild på Donald Trump

  • Marknader
  • Världshandel

Kursändring i ameri­kansk poli­tik ger glo­bala konse­kvenser

Donald Trumps återkomst som president skapar osäkerhet i världshandeln, enligt EKN:s chefsekonom Stefan Karlsson.

Kursändring i ameri­kansk poli­tik ger glo­bala konse­kvenser