Publicerad
- Case
- Hållbarhet
- Marknader
Svenskt vatten på export till Ghana
Svenska företag börjar snart leverera till ett dricksvattenprojekt i Ghana. Det kommer att ge 400 000 människor rent vatten. Miljardprojektet tar ut svensk miljöteknik i världen och innebär stora möjligheter både för Ghana och de inblandade företagen. Så här blev affären möjlig.
Ett nytt vattenreningsverk, nya pumpar, 230 kilometer rörledningar till 19 byar, reservoarer, tankar och pumpstationer – det så kallade Sunyani-projektet kommer att ge 400 000 människor i Ghanas Sunyani-region tillgång till rent vatten. Det är Ghanas regering som är beställare till projektet som beräknas kosta mer än 130 miljoner euro. Bland de många leverantörerna finns en rad svenska företag – däribland Sweco, Serneke International Group och vattenreningsföretaget Nordic Water från Mölndal.
– Vi tillverkar produkter för vattenrening och kommer att leverera all utrustning som krävs för vattenverket. Det är en liten del i projektet, men ett stort uppdrag för oss, berättar Claes Rudenholm, Bid Manager på Nordic Water.
Ghanas regering har lagt ut totalentreprenaden på internationella LR Group. LR Group har i sin tur samarbetat med det svenska handelshuset Elof Hansson som samordnat de svenska företag som deltar.
– Elof Hansson hade ingen samarbetspartner med vår kompetens inom vattenrening, och tog kontakt med oss. Och för oss är det här så klart en jättemöjlighet att knyta till oss nya kunder och samarbetspartners, säger Claes Rudenholm.
EKN försäkrar finansieringen
Projektet har finansierats av den internationella storbanken Standard Chartered och SEK, Svensk Exportkredit. Lånerisken är försäkrad hos EKN, Exportkreditnämnden. Det underlättade för de båda finansiärerna att säga ja. Och det var viktigt, menar Claes Rudenholm:
– Ghana behövde ha lånefinansiering för att kunna genomföra projektet, och det kunde SEK:s och EKN:s medverkan lösa. Det gjorde också att de svenska aktörernas anbud blev mer attraktivt, eftersom det inkluderade både SEK och EKN.
Michael Regmert är Senior Underwriter på EKN och berättar att projektet i Ghana går helt i linje med ambitionen att Sveriges exportkreditsystem ska bidra till global hållbarhet, och att projektets utmaningar passar svensk spetskompetens på området perfekt.
– Svensk expertis inom lösningar för vatten och avlopp gör stor skillnad. Sedan är vår roll också så klart att främja export och hjälpa svenska företag ut i världen.
”Annars hade projektet inte blivit av”
Prashant Agarwal, som är vd på Serneke International Group, säger att EKN:s och SEK:s medverkan gjort just det.
– Det har hjälpt oss och de andra svenska leverantörerna att tävla på en internationell marknad. Utan EKN och SEK hade det här projektet aldrig blivit verklighet, och det är så här vi arbetar tillsammans mot en bättre värld.
Claes Rudenholm håller med:
– Vi säljer redan våra produkter internationellt, men den här typen av projekt har vi inte resurser och kunskap att driva igenom på egen hand. Så det här är ett exempel på när två statliga exportfrämjare lyckas göra just det – skapa nya affärer och ta ut svenska företag i världen.