Publicerad
- Trender
Sverige är världstvåa i innovation
När FN jämför 132 länders innovationsmöjligheter i The Global Innovation Index så hamnar Sverige på andra plats. Erik Sprinchorn, som förvaltar teknikfonden TIN Ny Teknik, säger att han upplever att innovationskraften i Sverige är både bredare och djupare än den någonsin varit.
– Jag är verkligen inte förvånad. Vi träffar cirka 500 bolag om året när vi letar investeringar, och ser i princip dagligen hur många fina bolag det finns i Sverige, säger Erik Sprinchorn.
Det är FN:s immaterialrättsorganisation WIPO som årligen jämför världens länder utifrån 80 indikatorer. Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar jämför de även kriterier som skapande av appar, export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande.
Liten hemmamarknad en fördel
Erik Sprinchorn säger att det finns flera anledningar till att Sverige kniper andraplatsen efter Schweiz – allt från kultur, klimat och politisk stabilitet till det faktum att Sverige har ett gynnsamt företagsklimat.
– En nyckelfaktor jag fastnat för är också det enkla faktum att vi har en liten hemmamarknad. Det innebär nämligen att alla entreprenörer med höga ambitioner måste tänka globalt från dag ett. Lyckas du med det så ligger världen öppen och även ett relativt litet bolag kan dominera en nisch globalt. Detta gäller i ännu högre grad bland digitala, innovativa bolag.
Och, säger Erik Sprinchorn, Sverige och svenska konsumenter är inte heller vilken hemmamarknad som helst.
– Sverige har alltid varit en attraktiv testmarknad för världens teknikjättar. För svenska bolag innebär det en hemmamarknad full av sofistikerade kunder som gärna prövar på nya innovationer och ställer hårda krav. Det är en hård skola men klarar du det ligger världen för dina fötter.
Unicorns per capita
Sveriges innovationskraft märks inom olika sektorer, i allt från miljöteknik till mjukvara och dataspel, och Erik Sprinchorn säger att han ofta läser i internationell media om hur Sverige har lika många unicorns – onoterade bolag med en miljardvärdering – per capita som i Silicon Valley. Men Erik Sprinchorn tycker inte att svenska företag ska bry sig om Sverigebilden så mycket.
– För mig som varit med ett tag är det otroligt roligt att se att det svenska innovationsklustret nu är både bredare och djupare än det någonsin varit. Men att rida på Sverigebilden är nog inte så viktigt för varje enskilt företag. Det viktigaste är att fokusera på produkten och affärsmannaskapet, och att hitta rätt marknad för det du säljer.
För Sverige som land är det däremot centralt att vi håller uppe innovationskraften. Och här, säger Erik Sprinchorn, ser han gärna att fler svenska bolag stannar i Sverige.
– Sverige har en öppen ekonomi, och det betyder att man får acceptera att bolag köps upp. Det betyder dock inte att jag behöver gilla det. För ju fler innovativa bolag vi har, ju mer de växer och ju längre de blir kvar i Sverige hos svenska ägare, desto mer export- och skatteintäkter får vi. Dagens innovativa bolag kommer förhoppningsvis att finansiera morgondagens svenska välfärd.