Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Hur viktigt är det amerikanske valet egentligen för resten av världen?

USA spelar en oproportionerligt stor roll inom såväl global politik som global handel. Det beror inte minst på att landet var med och byggde upp det globala handelssystemet, och organisationer som WTO. Så när USA tar ett kliv bort från den globala arenan, som de gjort de senaste åren, så det stor effekt runtom i världen.

Från ett svenskt handelsperspektiv, vilka är de stora skillnaderna mellan Joe Biden och Donald Trump?

Ideologiskt kan det knappast vara större skillnad. Biden tycker att USA ska vara med och driva världen framåt. Han tror att USA blir ett starkare land genom internationellt samarbete. Trump tycker det motsatta, och anser att USA ska vara mycket mer strategiskt och beräknande när landet väl engagerar sig internationellt.

Då låter Joe Biden som ett bättre alternativ för svenska exportföretag?

Ideologiskt sett ja, men det är inte riktigt så enkelt. För att vinna valet måste nämligen både Biden och Trump försöka vinna röster från arbetarklassen i vissa viktiga så kallade Swing states. Och det här är väljare som anser att jobben försvinner utomlands på grund av frihandeln. Det är inte helt sant, men likväl – dessa väljare är inte direkt vänner av internationellt samarbete. Man ska därför inte räkna med att Biden kommer att vara frihandelns bästa vän.

Aj då – det låter inte som att det bådar gott för frihandeln?

Det är svårt att förneka att Joe Biden tilltalar det svenska systemet, och väljarna, mer än Donald Trump. Men det finns ännu en faktor som kommer att begränsa Bidens ansträngningar för fri och global handel – och det är att det globala handelssystemet långsamt har brutits ner de senaste åren. The World Trade Organization hade problem även innan Donald Trump kom till makten.

Vad kan vi då vänta oss om Donald Trump blir återvald?

Donald Trump är ju en i många fall högljudd kritiker av frihandel. Men från ett svenskt perspektiv kan man ändå trösta sig med att USA ju fortfarande bedriver internationell handel varje dag. Så i praktiken fortsätter handeln, även om Trumps utspel mot Kina och tullhot mot Europa får mycket utrymme i media.

Vad ser du då i kristallkulan för frihandeln de kommande åren?

Det är så klart svårt att svara på, men vi ska inte vara överdrivet hoppfulla om en återgång till ”normala” handelsrelationer. Och det handlar inte bara om vem som vinner det amerikanska valet – den ekonomiska nationalismen som sprider sig över världen bådar inte gott för fri och öppen handel.