Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

När Solutions for tomorrow grundades 2012 var visionen att kunna erbjuda röntgenundersökning till människor utan tillgång till sjukhus.

Bild på Mattias Guldstrand, vd och medgrundare av Solutions for tomorrow

– Vi tänkte till exempel på multisjuka människor som inte bör flyttas, på äldreboenden och på röntgenbehov vid naturkatastrofer. Vi pratade också om SARS, men kunde inte föreställa oss behoven som skulle komma att uppstå under corona-pandemin, säger vd:n och medgrundaren Mattias Guldstrand.

Att grunda ett nytt medicinteknikföretag i småländska Väckelsång, i konkurrens med jättar som Siemens och Philips, är dock inte det lättaste. Och de första åren var tuffa för företaget.

– Vi har en på många sätt bättre produkt, men ingen kände ju till oss. Och om Siemens varit där och visat sina produkter dagen innan, då var det svårt. Lagom till årsskiftet hade vi dock kommit igång, och vi kände oss trygga i att 2020 skulle bli ett bra år.

Stormässan ställdes in

Därför storsatsade Solutions for tomorrow på en stor mässa i Österrike i slutet på februari. Talare var inbjudna, montern var bokad och det skulle vara mingel på ambassaden. Men när de höll på att packa lastbilen så kom beskedet – mässan var inställd. Coronakrisen var här.

– Vi var så klart besvikna, men insåg snabbt hur viktig vår mobila röntgen skulle vara under den här perioden. Nu, mer än någonsin förr, behövdes det en lungröntgen som kunde komma till patienten, och inte tvärtom. Det handlade om att minska smittspridningen och rädda liv. Så vi bestämde oss för att satsa, berättar Mattias Guldstrand.

Ökade produktionen med 500 procent

Ur ett affärsperspektiv låter det ju positivt att efterfrågan ökar, men för grundarna bakom Solutions for tomorrow handlade satsningen lika mycket om att få ut en nödvändig produkt till så många som möjligt. Underleverantörerna och myndigheterna höll med, och mitt i den brinnande krisen lyckades företaget öka produktionen och leveranserna från en till fem maskiner i veckan.

– Vissa underleverantörers fabriker fick till exempel hålla öppet trots att de låg i länder som hade lock-down. Och trots en rad utmaningar och problem vid gränserna så lyckades vi få iväg viktiga leveranser. Vi fick hjälp från Business Sweden och flera svenska ambassader, och de har verkligen ställt upp.

En annan utmaning har varit likviditet, och här har Solutions for tomorrow arbetat nära EKN.

– EKN hjälpte oss även innan coronakrisen. Och när vi behövde utöka vår rörelsekredit för att klara leveranserna så fick vi mer hjälp av EKN. De gick in och tog 80 procent av risken, vilket gjorde att banken vågade höja vår kredit, förklarar Mattias Guldstrand.

EKN:s stöd har varit viktigt för oss som företag, men har också hjälpt till i kampen mot coronaviruset

Vad har hjälpen från EKN betytt?

– Genom alla år har det fungerat som en katalysator för vår tillväxt, så deras rörelsekreditgaranti har varit jätteviktig. Och nu, under coronakrisen, så funderar jag på om det ens hade gått annars. Risken är stor att vi inte hade fått in kapital, hade behövt säga nej till affärer och därmed hade färre människor kunnat få hjälp runtom i Europa. Så EKN:s stöd har varit viktigt för oss som företag, men har också hjälpt till i kampen mot coronaviruset.

Hur ser ni på framtiden för företaget?

– Vi har funderat på det, och på hur mycket vi ska satsa även efter pandemin. Men vi vet att varje maskin vi levererar gör skillnad, så vi har bestämt oss för att gasa så mycket vi kan. Vi tror att marknaden har fått upp ögonen för hur viktigt det är att ha en beredskap för verkligt mobil röntgen, men att göra prognoser är svårt. Vi satsar helt enkelt på att även i framtiden få ut så många som möjligt av dessa maskiner till där de behövs.