Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

I Piteå finns huvudkontoret till svenska Wibax som köper in, processar, lagrar, producerar, säljer och distribuerar kemiska produkter. Bolaget arbetar främst med flytande kemiska produkter och biooljor på bulk. Flertalet av deras kunder är stora svenska bolag inom pappersindustrin, skogsindustrin och gruvindustrin.

– Vi är stolta underleverantörer till den svenska exportindustrin, säger Wibax koncernchef Jonas Wiklund.

Egna sjöterminaler och tankbilar

Enligt Jonas Wiklund är en av Wibax starkaste egenskaper att de arbetar med en nästan helt egenägd logistikkedja. När bolaget köper in produkter från olika delar av världen tas de emot på Wibax egna sjöterminaler, sedan distribueras de med bolagets egenägda tankbilar. Genom att styra logistikkedjan på det här sättet kan Wibax bättre kontrollera kvaliteten på sina tjänster och produkter.

– Vi har stenkoll på produkternas kvalitet och hur leveranserna fungerar. Bara faktumet att det är våra egna chaufförer som möter våra kunder gör skillnad, och den skillnaden uppskattas. Under coronakrisen har det självklart dessutom varit väldigt värdefullt för oss att inte behöva oroa oss för logistiken.

Hjälp med finansiering

Att utveckla och bibehålla en egen logistikkedja är förstås kapitalkrävande, framför allt på terminalsidan. Under hösten 2019 bestämde sig Wibax dessutom för att uppgradera och anpassa sina sjöterminaler för att kunna hantera produkter på ett än mer effektivt sätt. Projektet skulle innebära en rejäl investering för bolaget, en som krävde finansiering utifrån.

– Vi funderade på olika finansieringslösningar när Svensk Exportkredit faktiskt hörde av sig till oss. De presenterade möjligheten att lösa delar av den finansiering vi behövde tillsammans med EKN – vi visste inte att någon av dem stöttade underleverantörer som oss, säger Jonas Wiklund.

Sagt och gjort. Under våren 2020 ansökte Wibax dotterbolag Wibax Logistics om lån från det statliga Svensk Exportkredit, och för att säkra upp affären gick EKN in med en rörelsekreditgaranti på 50 procent av beloppet.

– Jag gillar idén att stimulera näringslivet på det här sättet och det är väldigt positivt att man från statligt håll inser vikten av att satsa även på underleverantörerna till de exporterande bolagen. Vi behövs verkligen för de tunga industrierna – utan oss stannar svensk export.

EKN:s stöd för underleverantörer

Alla företag som är underleverantörer till exporterande företag är berättigade till hjälp från EKN. Det handlar främst om att EKN står som garant för en del av företagets banklån och därigenom tar på sig risken.

Vanligtvis ligger EKN:s riskandel på 50 procent av ett företags lån, men under coronapandemin är detta höjt till 80 procent. Lånar ditt företag en miljon kronor står alltså EKN för risken på 800 000 kronor, vilket bör göra det lättare att få ett ja från banken. 

Under coronapandemin har EKN också tagit fram en ny stödtjänst som riktas specifikt mot underleverantörer – en så kallad underleverantörsgaranti som ger snabbare betalningar. Bankerna kan då betala ut underleverantörers fakturasummor redan under väntetiden. EKN står för upp till 80 procent risken och underleverantörer kan då få in sin betalning på så lite som en vecka.