Mexiko
Landriskklass
3
- 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
Risktyp | Kort | Lång |
---|---|---|
Statsrisk | ||
Offentlig | ||
Bank | ||
Företag |
Ikonerna anger EKN:s riskbedömning.
Ingen policy
Normal riskprövning
Högre krav
Ingen garantigivning
EU-land eller OECD
Landriskanalys
Landriskklass arkiv
Landriskanalys för Mexiko
Senaste landriskanalysen för Mexiko gjordes i oktober 2024.
Finansiell integration med omvärlden minskar landrisken
Mexiko är en stor och relativt väldiversifierad ekonomi. Med en nominell BNP på ca 1 800 miljarder USD, är den mexikanska ekonomin den 12:e största globalt sett, endast överträffad av Brasiliens i regionen.
En betydande del av den ekonomiska aktiviteten sker fortsatt inom den informella sektorn, vilken uppskattas sysselsätta omkring 60 procent av arbetskraften. Informellt arbete förekommer främst inom sektorer som jordbruk, byggnad och servicesektorn.
Vidare är Mexiko en av världens mest öppna marknader, med 14 frihandelsavtal som omfattar mer än 50 länder. Mexikos fördelaktiga geografiska läge intill USA har lett till starka finansiella och handelsrelaterade band mellan länderna, vilket möjliggjort en framgångsrik och exportorienterad tillverkningsindustri. Denna utgör drygt 30 procent av Mexikos BNP.
USA är den enskilt största exportmarknaden för varor och tjänster och absorberar mer än 80 procent av den gränsöverskridande handeln, följt av Kanada och Kina med knappt tre respektive två procent. En nyckelfaktor i det omfattande handelsutbytet är frihandelsavtalet mellan Mexiko, USA och Kanada, kallat USMCA, vilket under 2020 ersatte det tidigare NAFTA-avtalet.
Exporten består främst av maskiner och elektroniska produkter (34 procent), fordon eller komponenter till fordonsindustrin (25 procent) samt olja (sju procent). Den ekonomiska integrationen med USA sker också via arbetsmarknaden och de cirka 12 miljoner mexikaner som årligen skickar remitteringar tillbaka till Mexiko vilka utgör ett viktigt kassainflöde för många mexikanska hushåll. År 2023 nådde remitteringarna en rekordnivå på 67 miljarder USD, vilket motsvarar nästan fyra procent av BNP.
Historiskt har en stram och förutsägbar finans- och penningpolitik under de senaste decennierna upprätthållit förtroendet bland investerare och gett tillgång till de internationella kapitalmarknaderna även i tider av ökad finansiell oro. Viktiga inslag i detta ramverk är en flytande växelkurs, ett väl förankrat inflationsmål och relativt begränsade budgetunderskott.
Den offentliga skulden är måttlig och den stora exportsektorn, i kombination med remitteringar från utlandet, har lett till hanterbara bytesbalansunderskott som täcks av utländska direktinvesteringar. De internationella reserverna är stabila och det mexikanska banksystemet välkapitaliserat. Samtidigt lider landet av hög korruption, svag rättssäkerhet och en svår säkerhetssituation med höga våldsnivåer och karteller som är verksamma i stora delar av landet.
Avtagande tillväxttakt och Sheinbaums kurs
Mexikos tillväxttakt väntas sakta in 2024 och 2025, till stor del på grund av fortsatt höga räntor och minskad efterfrågan från USA. Den mexikanska centralbanken Banxico ligger något senare i sin räntelättnadscykel än andra länder i regionen, varför strama kreditvillkor kommer att fortsätta tynga företag och hushåll med hög skuldsättning ett tag till. Samtidigt förutspår IMF att Mexikos tillväxttakt lyfter till två procent per år de kommande fem åren, vilket överträffar det historiska genomsnittet och bedöms vara rimligt givet landets inkomstnivå.
Den första oktober i år tillträdde Claudia Sheinbaum som Mexikos första kvinnliga president. Sheinbaum har en bakgrund som miljöforskare och borgmästare i Mexiko City och tillhör partiet Morena - ett vänsterorienterat parti som dominerat landets politiska scen de senaste sex åren under ledning av företrädaren Andrés Manuel Lopez Obrador (’AMLO’).
Morenas majoritet i kongressen ger goda förutsättningar för Sheinbaum att få igenom sin politik vilket medför både förhöjda risker och möjligheter. Sheinbaum förväntas fortsätta samma grundläggande politiska inriktning som sin företrädare, med tonvikt på sociala satsningar och en ökad statlig roll i ekonomin, men möjligen med ett starkare fokus på grön energiomställning. Behovet att upprätthålla en ekonomisk tillväxt är dock avgörande för att bibehålla högt förtroende och popularitet, vilket i viss utsträckning begränsar utrymmet för mer kontroversiella reformer.
Mexiko har identifierats som en av de främsta marknaderna som kan dra nytta av omlokaliseringen av globala värdekedjor genom fenomenet nearshoring. Under det första kvartalet 2024 nådde utländska direktinvesteringar (FDI) rekordnivåer och flera företag har annonserat ytterligare investeringar. Den större delen av investeringarna gick till tillverkningsindustrin och finansiella tjänster med en övervägande del riktad mot Mexiko City.
Med det sagt finns kortsiktiga risker och långsiktiga utmaningar som kan hindra att de positiva trenderna omsätts i faktisk ekonomisk utveckling. På kort sikt innebär det kommande presidentvalet i USA en osäkerhetsfaktor, särskilt om ett maktskifte leder till handelshinder eller om USMCA-avtalet förändras i en väsentlig utsträckning vid översynen av avtalet 2026.
På längre sikt fortsätter Mexiko brottas med betydande strukturella utmaningar såsom bristande rättssäkerhet, korruption och säkerhetsproblem. Den i september antagna konstitutionella reformen, som innebär att landets domare nu ska väljas genom direkta val, har mött omfattande kritik för att försvaga rättsväsendets oberoende och väcka oro bland investerare. Utvecklingen av detta kommer att följas framöver.
Affärsmiljön
Den säkerhetsmässiga situationen, präglad av höga våldsnivåer och organiserad brottslighet, uppfattas som den enskilt största hämskon för affärsverksamhet i landet enligt Global Competitiveness-indexet, följt av omfattande korruption. I undersökningen World Governance Indicators har Mexikos ranking försämrats signifikant under det senaste decenniet. Mexiko var tidigare jämförbart med det regionala genomsnittet på de flesta punkter men har tappat särskilt inom områden som korruptionskontroll och rättssäkerhet.
Tillgången på finansiell information är dock som regel god och öppenhet för utländska investeringar och frihandel är fortsatt stor, vilket underlättar internationella transaktioner.
Den mexikanska peson är sedan länge fritt flytande och ingår i nästan två procent av världens valutatransaktioner enligt Bank for International Settlements, vilket gör peson till en av de mest likvida valutorna på tillväxtmarknaderna. Peson är vidare konvertibel och transferabel varför EKN kan överväga lokalvalutafinansierade affärer.
Det mexikanska banksystemet är välkapitaliserat med god likviditet och kontrollerad låntillväxt. Under de senaste fem åren har andelen dåliga lån i genomsnitt legat runt två procent. Banksektorn anses därav ha god förmåga och motståndskraft att hantera oförutsedda negativa scenarier. Mexikanska banker tillämpar det internationella regelverket Basel III.
Av de sex systemviktiga bankerna i landet är samtliga förutom en utlandsägda. Det utländska ägandet anses vara långsiktigt och stabilt och stöd från respektive moderbolag bedöms som sannolikt om nödvändigt. Dessutom anses statens vilja och förmåga att erbjuda stöd vid behov vara hög.
EKN:s policy
Normal riskprövning gäller för såväl korta (<1 års kredittid) som långa affärer med staten, andra offentliga köpare, banker och företag. Det innebär att det inte finns några på förhand givna begränsningar i garantigivningen och att affärerna bedöms på egna meriter utan särskilda krav eller villkor.
EKN:s åtagande och erfarenhet
Mellan 2019–2023 har EKN i genomsnitt ställt ut garantier i 64 affärer per år till ett totalt värde om 5,6 miljarder kronor. En stor del av exponeringen under perioden avser korta krediter (<1 år) och köparna finns huvudsakligen inom sektorer som pappersprodukter, gruvutrustning samt fordonsindustrin.
EKN:s erfarenheter vad gäller affärer med den offentliga sektorn har varit goda. Statens betalningsvilja bedöms som stark (låter som ett omförhandlingsavtal finns). EKN:s erfarenhet av affärer till regionala och lokala offentliga köpare är däremot begränsad. Avseende affärer med den privata sektorn har EKN överlag samma goda betalningserfarenhet som med offentlig sektor.
Mellan 2000–2023 har en mindre andel (45 av 1 029 affärer) skadereglerats. Det mexikanska legala systemet är dock bristfälligt och EKN har erfarenhet av att rättsprocesser kan bli utdragna och kostsamma. De regionala skillnaderna kan också vara stora när det gäller hur rättsprocesser bedrivs.
Respekten för ingångna avtal brister emellanåt, och det är av central betydelse för svenska exportörer att se till att parterna skriver grundliga och tydliga avtal. Vidare har EKN informerats av en välrenommerad lokal advokatbyrå om att borgenärers ställning är bättre vid återtagande av egendom vid leasing än vid ett avbetalningsköp vid händelse av konkurs. EKN saknar emellertid erfarenhet av om detta faktiskt är korrekt i närtid.
Mer för dig som vill exportera till Mexiko
EKN:s garantier
EKN:s garantier minskar risken för uteblivna betalningar och hjälper banker att stötta företag. Vilken garanti passar dig?
EKN:s garantierGarantiguiden
Med hjälp av garantiguiden hittar du rätt garanti oavsett om du är exportör, underleverantör eller bank.
Garantiguiden