Publicerad
- EKN informerar
Angående Kalla Faktas program 13/3 2024
Kalla Faktas program belyser viktiga frågor men är vilseledande för tittaren. Programmet handlar delvis om en gruva som EKN har försäkrat export till, men också om andra gruvor och problematik i landet. Sättet informationen presenteras på gör det svårt att förstå EKN:s roll, vilken gruva som avses och dra korrekta slutsatser utifrån innehållet.
EKN, Exportkreditnämnden, är en myndighet som främjar svensk export genom försäkringar. EKN gör inte investeringar och lånar inte ut pengar. EKN:s verksamhet finansieras med försäkringstagarnas premier och har aldrig belastat skattemedel.
- EKN ställer krav på att Kamoa Copper följer internationella regelverk (IFC Performance Standards).
- EKN kontrollerar med hjälp av oberoende hållbarhetskonsulter att kraven följs.
- Om gruvan brister i att följa regelverket ställer EKN krav på åtgärder.
För att reda ut den information som framkommer i Kalla Faktas program har EKN sammanställt frågor och svar nedan. EKN har också publicerat hela intervjun som Kalla Fakta hade med EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko den 15 februari 2024 i oredigerat format längre ner på den här sidan. Där finns också en länk till Medierna i P1 som har granskat Kalla Faktas program om EKN.
För den som vill läsa ytterligare om gruvprojektet Kamoa Copper finns en artikel publicerad på EKN:s hemsida sedan 2021.
Regler och ramverk
Här finns länkar till alla internationella och nationella ramverk som berör EKN inom hållbarhet och utveckling.
Vad är det för gruva som EKN har försäkrat svensk export till?
EKN har försäkrat svensk export av gruvutrustning till en ny koppargruva i Demokratiska Republiken Kongo som heter Kamoa Copper. I detta fall har EKN försäkrat en bank som ställt ut ett lån till Kamoa Copper för den svenska gruvutrustning de har köpt. Kamoa Copper är en fullt ut mekaniserad underjordsgruva som använder moderna gruvmetoder. Programmet handlar delvis om gruvan Kamoa Copper, men också om helt andra gruvor och problematik i landet.
Hur kommer det sig att EKN garanterar svensk export till en gruva i Demokratiska Republiken Kongo?
Svenska företag exporterar till verksamheter över hela världen och EKN:s uppdrag är att ge stöd till den svenska exporten, genom att försäkra betalningsrisker, förutsatt att EKN:s villkor följs. Detta gäller även riskfyllda länder. Under 2023 hade EKN försäkrade affärer i 138 länder i världen. Beslutet om att försäkra svensk export till Kamoa Copper fattades enligt de regelverk som EKN är ålagda att följa.
Inför beslutet gjorde EKN en noggrann granskning av gruvprojektet, bland annat avseende miljö och mänskliga rättigheter med hjälp av oberoende konsulter. Utförliga krav ställdes på att gruvan följer hög standard i enlighet med internationella regelverk. Det innebär också krav på kontinuerlig uppföljning så att eventuella brister i gruvan uppmärksammas, följs upp och rättas till.
I programmet visas handgrävda gångar och människor som letar efter mineraler, pågår det vid Kamoa Copper?
Nej. Kamoa Copper är en storskalig modern underjordsgruva med en fullt ut mekaniserad gruvbrytning. Småskalig gruvbrytning sker inte i eller vid Kamoa Copper. Kalla Fakta avser här annan verksamhet som inte ligger på Kamoa Coppers gruvområde.
I programmet visas barn som arbetar med gruvbrytning, pågår det vid Kamoa Copper?
Nej. Det förekommer inget barnarbete i Kamoa Copper. Kalla Fakta avser en annan gruva.
I programmet visas att det har skett övervåld mot lokalbefolkning av vakter. Är detta vid den gruva som EKN försäkrar export till?
Nej. Filmsekvenserna med misshandel och döda barn som syns i programmet är från en annan gruva. EKN försäkrar export till Kamoa Copper. Vakterna vid Kamoa Copper genomgår kontinuerliga utbildningar för att inte använda övervåld. De får inte ha skjutvapen.
Hur hanteras risker gällande människor och miljö i gruvan Kamoa Copper?
Gruvdrift innebär alltid påverkan och risker. Kamoa Copper är en fullt ut mekaniserad och modern underjordsgruva. Gruvan har utvecklade policys och processer för att hantera risker och påverkan. Därutöver ställer finansiärerna och EKN krav på att gruvan ska leva upp till internationella regelverk som hanteras i en åtgärdsplan.
Sedan EKN beslutade att försäkra export till Kamoa Copper följer oberoende hållbarhetskonsulter upp gruvans arbete avseende mänskliga rättigheter och miljöpåverkan å bankens och EKN:s vägnar.
I programmet nämns att det är problem med vattenkvaliteten relaterad till gruvan, vad vet EKN om det?
Kamoa Copper tar regelbundet vattenprover från lokala vattendrag i anslutning till gruvan på 24 mätplatser. De hållbarhetskonsulter som EKN har anlitat har bedömt Kamoas kontrollsystem gällande vatten och anser att det är adekvat.
Kalla Faktas påståenden i programmet och de analyssvar som kort delvis syns på bild i programmet är långt ifrån vad Kamoa Copper har mätt upp vid något tillfälle. EKN har efterfrågat mer information och testresultat från Kalla Faktas provtagning för att kunna förstå och följa upp men har bara fått viss information.
Kamoas resultat från den aktuella mätstationen i vattendraget nerströms gruvan visar att mätvärden för metaller understiger riktlinjer gällande hälsa. Vattendraget används inte för dricksvatten. Regelbunden uppföljning av vattenkvaliteten fortsätter.
I programmet säger Kalla Fakta att EKN:s styrelse blev varnade att gå in i affären – vad menas?
EKN har inte blivit varnade eller fått en avrådan från att försäkra export till Kamoa Copper. De varningar som Kalla Fakta nämner är i själva verket rapporter som är en del i EKN:s arbete med att bedöma risker och hur de ska hanteras och följas upp. Beslutet fattades enligt de regelverk som EKN är ålagda att följa.
Vilken hänsyn tog EKN till Kamoa Coppers ägarbolags övriga verksamheter?
EKN:s granskning inför beslut fokuserar primärt på den verksamhet där den svenska utrustningen används, i det här fallet Kamoa Copper. Andra eventuella gruvor med kopplingar till samma delägare analyseras inte, vilket är i enlighet med de internationella regelverk som EKN följer.
I programmet sägs att bolaget Zijin är huvudägare till Kamoa Copper, stämmer det?
Zijin och Ivanhoe Mines äger lika stora andelar av gruvan. Ivanhoe Mines är börsnoterat i Kanada vilket innebär höga krav på transparens oavsett vilka som i sin tur är aktieägare i bolaget. EKN ställer krav i låneavtalet på Ivanhoe Mines fortsatta ägande och inflytande över gruvan.
I programmet nämns att en annan svensk myndighet (AP-fonderna) rekommenderar att exkludera bolaget Zijin från investeringar. Varför försäkrar EKN export till en gruva vars ena delägare är Zijin?
Det kanadensiska och börsnoterade företaget Ivanhoe Mines är tillsammans med Zijin en av två majoritetsägare av Kamoa Copper.
AP-fondernas rekommendation gäller deras egna investeringar.
Tre av AP-fonderna har investerat i Ivanhoe Mines, som har hela sin förtjänst från Kamoa Copper.
EKN är inte investerare. EKN försäkrar svensk export. Ivanhoe Mines ägarskap i Kamoa Copper var avgörande för EKN:s beslut, eftersom det innebär att verksamheten följer kanadensisk lagstiftning och kanadensiska börsregler. EKN:s hållbarhetsgranskning fokuserar på den verksamhet där den svenska exporten används, i enlighet med internationella regelverk.
I programmet nämns att människor har tvångsförflyttats på grund av Kamoa, stämmer det?
Det stämmer att cirka 100 hushåll har behövt flytta på grund av Kamoa Copper. Oberoende hållbarhetskonsulter har följt upp och bekräftat att omflyttningen har skett i linje med internationell standard, i samförstånd och i dialog med berörda hushåll. Kamoa Copper har tillhandahållit överenskommen kompensation med ersättningshus och odlingsmark av adekvat standard. Det finns också en klagomålsmekanism dit de berörda kan vända sig. Bankens och EKN:s hållbarhetskonsulter följer regelbundet upp dessa frågor.
Den familj som intervjuas i programmet har inte ägt hus eller mark som gruvan tagit i anspråk och inte varit föremål för omflyttning från Kamoa-området. Familjen har inte lämnat in klagomål.
I programmet nämns att människor har förlorat sina inkomstkällor på grund av Kamoa-gruvan?
Frågan om inkomstkällor är viktig för EKN. Oberoende hållbarhetskonsulter följer löpande upp hur människors försörjningsmöjligheter påverkas.
Enligt den uppföljning som gjorts har de hushåll som behövt flytta och/eller förlorat odlingsmark på grund av gruvan fått kompensation och nya odlingsmarker i enlighet med överenskommelser och internationella regelverk. Dessutom har många fått anställning på Kamoa Copper eller andra relaterade verksamheter som gruvan har tagit initiativ till.
Kamoa Copper har en klagomålsmekanism, dit människor som påverkas av gruvan kan vända sig med eventuella klagomål. Hållbarhetskonsulter genomför löpande även intervjuer med berörda lokalsamhällen. Inga klagomål gällande förlorade inkomstkällor har lyfts med hållbarhetskonsulterna eller genom klagomålsmekanismen.
Den familj som intervjuas i programmet har inte ägt hus eller mark som gruvan tagit i anspråk och inte varit föremål för omflyttning från Kamoa-området. Familjen har inte lämnat in klagomål.
I programmet nämns att en person har blivit skottskadad alternativt påkörd av Kamoa-vakter, vad vet EKN om det?
Det är mycket allvarliga anklagelser som EKN har följt upp. Incidenten som Kalla Fakta tar upp var en trafikolycka där en person skadades allvarligt. Ingen blev skjuten. Säkerhetsvakter vid Kamoa Copper har inga skjutvapen.
I programmet visas hus som har sprickor i väggarna på grund av sprängarbeten, var detta i hus i anslutning till Kamoa Copper?
Nej. Huset som Kalla Fakta visar ligger i anslutning till en annan gruva.
I programmet framstår det som att EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko avbröt intervjun med Kalla Fakta. Stämmer det?
EKN och Kalla Fakta kom överens om en 30 minuter lång intervju. Efter 40 minuters intervju var EKN tvungna att avsluta den på grund av att Anna-Karin Jatko hade andra åtaganden. Hon hade då svarat flera gånger på samma frågor. EKN har besvarat samtliga frågor som Kalla Fakta har ställt till EKN både före och efter intervjun. Utöver att svara på frågor har EKN kontinuerligt lämnat ut dokumentation som Kalla Fakta återkommande har begärt ut under flertalet månader.
Lyssna på intervjun
Här kan du lyssna på Kalla Faktas hela intervju med Anna-Karin Jatko i oredigerad form.
(Du behöver godkänna cookies för att kunna lyssna.)
Unable play this video
Because of your cookie settings, we cannot play this video for you. You need to accept 'Necessary' and 'Markering' in order for the video to be able to play.
Change cookie settingsMedierna granskar Kalla Faktas program om EKN
Medierna i P1 har granskat Kalla Faktas program om EKN. Bland annat uppmärksammar de hur TV4 valt att framställa det som att EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko "flyr" reportens frågor. Programmet sändes i radio den 23 mars 2024 och finns även att lyssna på digitalt på Sveriges Radios hemsida samt där poddar finns.
Även Dagens Nyheters ledarredaktion uppmärksammade programmet i en artikel den 30 mars 2024.
Nerikes Allehanda publicerade en ledare på samma ämne den 7 april 2024.
Det går att kontakta EKN med eventuella frågor på info@ekn.se.